Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na prostoru bivše SFRJ traga se za 10.280 nestalih

Beograd – od 35.000 lica koja su se vodila kao nestala na prostoru bivše SFRJ, rešeno je više od 72 posto slučajeva i trenutno se traga za još 10.280 nestalih, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović. 

Foto: Tanjug

Odalović je glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, Serža Bramerca, informisao o svim aktivnostima koje Srbija preduzima radi pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih lica i njihove identifikacije, a sve u cilju davanja odgovora porodicama o sudbinama njihovih najmilijih.

On je podvukao da je Srbija odgovorno pristupila i realizovala zahteve koji su joj upućeni od strane svih učesnika u ovom procesu, navedeno je u saopštenju.

Preneo je da je aktuelno rešavanje dva zahteva koja je uputila Hrvatska na poslednjem bilateralnom sastanku i u vezi s tim istakao da očekuje iste napore svih nadležnih tela za traženje nestalih lica, kao i punu koordinaciju, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu.

U ovom procesu, pored saradnje nadležnih tela, neophodna je i pomoć relevantnih međunarodnih organizacija, posebno onih koje su imale i još uvek imaju svoje prisustvo u regionu, kazao je Odalović.

Kao jedan od ključnih prioriteta izdvojen je pristup arhivama, kako nacionalnim tako i arhivama međunarodnih organizacija.

Veran Matić, specijalni izaslanik predsednika Republike za rešavanje pitanja nestalih lica sa Hrvatskom, naglasio je da je depolitizacija procesa traženja nestalih lica i njegovo rešavanje, od suštinskog značaja za postizanje sveobuhvatnog pomirenja i stabilizacije odnosa u regionu.

Bramerc je istakao da nije potrebno dodatno uveravanje o važnosti konkretnog pitanja, koje pored svoje kompleksnosti i osetljivosti, ima i sklonost ka politizaciji.

Preneo je da je o tome ranije vodio razgovor sa Kolindom Grabar Kitarović, predsednicom Hrvatske, a na jučerašnjem sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije, takođe je dat značaj ovom pitanju.

Bramerc je izneo mišljenje da bi trebalo apelovati na široku javnost da pruži informacije koje bi doprinele rešavanju konkretnih slučajeva nestalih lica.

Konstatovao je da je Haški tribunal u fokusu svog mandata imao istrage i procesuiranje odgovornih za počinjene zločine.

Sada, kada je u fazi tranzicije od tužilačkog organa, ima mogućnosti da kroz kapacitet Rezidualnog Mehanizma pruži dodatnu pomoć rešavanju pitanja nestalih lica i na taj način bude deo pozitivnog razvoja u regionu, rekao je Bramerc.

Ocenio je kao važne korake na ovom planu usvajanje Deklaracije o nestalim licima na londonskom Samitu, kao i predstojeće potpisivanje Okvirnog plana u Hagu.

Istakao je spremnost za unapređenje neposredne saradnje i pristup nadležnih tela za traženje nestalih lica arhivama Haškog tribunala.

Preneo je da je o značaju pružanja političke podrške i finansijske pomoći ovom procesu već razgovarao sa najvišim predstavnicima diplomatskog kora akreditovanim u Beogradu.

Odalović je istakao da je od izuzetnog značaja osnivanje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji i preneo Bramercu da Srbija svakodnevno prikuplja dokazni materijal u cilju krivičnog gonjenja i procesuiranja svih odgovornih.

Bramerc se složio sa značajem funkcionisanja konkretnih organa i naglasio da je u stalnoj komunikaciji sa nadležnim predstavnicima.

Odalović je sagovorniku uručio publikaciju pod naslovom „Pomozite da se sazna istina o Žutoj kući“ i apelovao da pitanje svih žrtava koje se dovode u vezu sa „Žutom kućom“ konačno dobije svoj epilog, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Banija onlajn

Vezane vijesti:

Oluja će trajati dok sudbina nestalih ne bude poznata

Živjela „Oluja“, bravo Srbijo!

Porodice nestalih u Hrvatskoj: “Oluja” za nas i dalje traje

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: