Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

На простору бивше СФРЈ трага се за 10.280 несталих

Београд – од 35.000 лица која су се водила као нестала на простору бивше СФРЈ, решено је више од 72 посто случајева и тренутно се трага за још 10.280 несталих, изјавио је председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић. 

Фото: Танјуг

Одаловић је главног тужиоца Механизма за међународне кривичне трибунале, Сержа Брамерца, информисао о свим активностима које Србија предузима ради проналажења посмртних остатака несталих лица и њихове идентификације, а све у циљу давања одговора породицама о судбинама њихових најмилијих.

Он је подвукао да је Србија одговорно приступила и реализовала захтеве који су јој упућени од стране свих учесника у овом процесу, наведено је у саопштењу.

Пренео је да је актуелно решавање два захтева која је упутила Хрватска на последњем билатералном састанку и у вези с тим истакао да очекује исте напоре свих надлежних тела за тражење несталих лица, као и пуну координацију, како на регионалном тако и на међународном плану.

У овом процесу, поред сарадње надлежних тела, неопходна је и помоћ релевантних међународних организација, посебно оних које су имале и још увек имају своје присуство у региону, казао је Одаловић.

Као један од кључних приоритета издвојен је приступ архивама, како националним тако и архивама међународних организација.

Веран Матић, специјални изасланик председника Републике за решавање питања несталих лица са Хрватском, нагласио је да је деполитизација процеса тражења несталих лица и његово решавање, од суштинског значаја за постизање свеобухватног помирења и стабилизације односа у региону.

Брамерц је истакао да није потребно додатно уверавање о важности конкретног питања, које поред своје комплексности и осетљивости, има и склоност ка политизацији.

Пренео је да је о томе раније водио разговор са Колиндом Грабар Китаровић, председницом Хрватске, а на јучерашњем састанку са Александром Вучићем, председником Србије, такође је дат значај овом питању.

Брамерц је изнео мишљење да би требало апеловати на широку јавност да пружи информације које би допринеле решавању конкретних случајева несталих лица.

Констатовао је да је Хашки трибунал у фокусу свог мандата имао истраге и процесуирање одговорних за почињене злочине.

Сада, када је у фази транзиције од тужилачког органа, има могућности да кроз капацитет Резидуалног Механизма пружи додатну помоћ решавању питања несталих лица и на тај начин буде део позитивног развоја у региону, рекао је Брамерц.

Оценио је као важне кораке на овом плану усвајање Декларације о несталим лицима на лондонском Самиту, као и предстојеће потписивање Оквирног плана у Хагу.

Истакао је спремност за унапређење непосредне сарадње и приступ надлежних тела за тражење несталих лица архивама Хашког трибунала.

Пренео је да је о значају пружања политичке подршке и финансијске помоћи овом процесу већ разговарао са највишим представницима дипломатског кора акредитованим у Београду.

Одаловић је истакао да је од изузетног значаја оснивање Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва за ратне злочине почињене на Косову и Метохији и пренео Брамерцу да Србија свакодневно прикупља доказни материјал у циљу кривичног гоњења и процесуирања свих одговорних.

Брамерц се сложио са значајем функционисања конкретних органа и нагласио да је у сталној комуникацији са надлежним представницима.

Одаловић је саговорнику уручио публикацију под насловом „Помозите да се сазна истина о Жутој кући“ и апеловао да питање свих жртава које се доводе у везу са „Жутом кућом“ коначно добије свој епилог, наведено је у саопштењу.

Извор: Банија онлајн

Везане вијести:

Олуја ће трајати док судбина несталих не буде позната

Живјела „Олуја“, браво Србијо!

Породице несталих у Хрватској: “Олуја” за нас и даље траје

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: