fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NA OSNOVU DOKUMENATA DOKAZATI ČINjENICE O SREBRENICI

srna2.jpg

BANjALUKA, 9. FEBRUARA (SRNA) – Timu odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim sudom biće neophodna brojna dokumentacija iz institucija Republike Srpske, kao i Oružanih snaga BiH, a prioritet je da se na osnovu tih dokumenata pokuša dokazati da broj od 7 000 ubijenih u Srebrenici nije tačan, izjavio je Miodrag Stojanović, advokat u timu odbrane generala Mladića.

„Za sada imamo pozitivne signale od vlasti Republike Srpske, što je uostalom i njihova obaveza, ali strahujemo da bi moglo biti opstrukcija od Ministarstva odbrane BiH“, rekao je on.

Istakavši da je riječ o važnoj dokumentaciji, Stojanović je naglasio da odbrana osjeća potrebu da radi utvrđivanja pune istine o događajima u Srebrenici, prije svega broja žrtava, kojim se manipuliše, provjeri spisak koji je dobila od Tužilaštva Haškog tribunala.

„To moramo upariti sa spiskom koji smo dobili od Smaila Čekića i Mirsada Tokače. Riječ je o ogromnom poslu. Sve su to papiri, dokumenti i tragovi koji će u jednom trenutku biti potrebni timu odbrane. Zato smatramo da moramo imati kontinuirani kontakt sa vlastima Srpske“, istakao je Stojanović za banjalučki „Fokus“.

Na pitanje koje su to institucije ili bivše institucije, čija će dokumentacija biti neophodna, Stojanović je precizirao da je to, prije svega, bivše Ministarstvo odbrane Republike Srpske.

„Sva dokumentacija iz tog ministarstva sada je u kasarni Vrbas, do koje možemo doći preko odobrenja koje daju Oružane snage BiH, odnosno Ministarstvo odbrane BiH. Biće nam potrebna dokumentacija Komisije Vlade Srpske o Srebrenici, kao i dokumeneti do kojih je došao MUP Srpske u dokumentovanju zločina nad srpskim narodom“, rekao je Stojanović.

Govoreći o eventualnoj opasnosti da je nešto od dokumenacije uništeno, naročito od one koja je još po kasarnama, Stojanović je rekao da uopšte ne isključuje takvu mogućnost. „Iako se većina toga nalazi pod Oružanim snagama BiH, ipak je fizički ta dokumentacija u kasarni Vrbas. To na neki način ipak tješi“, rekao je Stojanović.

On je najavio da će se tim odbrane Mladića, ukoliko bude opstrukcija od Ministarstva odbrane BiH po pitanju dokumentacije, obratiti sudskom vijeću na statusnoj konferenciji i zatražiti obavezujući nalog.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: