Na Oplencu služen pomen kralju Petru Drugom

Datum objave: subota, 3 novembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/oplenac1.jpg

U Crkvi svetog Đorđa na Oplencu služena je sveta liturgija i pomen kralju Petru Drugom Karađorđeviću, čiji potomci očekuju da će njegovi posmrtni ostaci uskoro biti preneseni iz Amerike u ovaj hram.Svetoj liturgiji i pomenu, koje su služilo sveštenstvo Eparhije šumadijske iz Topole, prisustvovali su prestolonasljednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević. 

Kralj Petar Drugi posljednje godine života proveo je u Americi, gdje je i umro poslije duge i teške bolesti 3. novembra 1970. godine, a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. On je jedini kralj sahranjen na teritoriji SAD – saopšteno je iz Kalncelarije Karađorđevića.

Kralj Petar Drugi Karađorđević bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije rođen u Beogradu 6. septembra 1923. godine, a kumovi na krštenju bili su mu engleski kralj Džordž Šesti i kraljica Elizabeta /kasnije kraljica majka/.

Osnovno obrazovanje je stekao na dvoru, a srednje u školama u Engleskoj, gdje mu je školovanje prekinuo atentat na njegovog oca Aleksandra Prvog 1934. godine u Marseju.

Pošto je tada bio maloljetan i imao svega 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom prenijeto je na Namjesništvo koje su činila tri regenta, među kojima je bio i njegov stric knez Pavle Karađorđević.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/kraljpetarII.jpg

Na početku Drugog svjetskog rata u aprilu 1941. godine kralj Petar Drugi emigrira zajedno sa vladom, najprije u Grčku i Palestinu, pa u Egipat, a u junu 1941. godine dolazi u Englesku gdje je tokom rata, kak stoji u saopštenju, bio simbol otpora koji su jugoslovenski narodi pružali nacizmu.

Za vrijeme izbjeglištva Kralj Petar Drugi završio je školovanje na Univerzitet u Kembridžu, nakon čega se pridružio snagama engleskog Kraljevskog vazduhoplovstva.

Nove komunističke vlasti u tadašnjoj Jugoslaviji oduzele su mu 1947. godine državljanstvo, a kraljevskoj porodici Karađorđevića konfiskovale svu imovinu.

Prinuđen na izgnanstvo, živio je najprije u Londonu sa svojom suprugom, grčkom i danskom princezom Aleksandrom, kasnije kraljicom Aleksandrom od Jugoslavije, i sinom Aleksandrom, rođenim 1945. godine, nakon čega se preselio u Ameriku, gdje je i umro i sahranjen.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top