Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na mjestu stradanja policajca Zorana Bulića obilježen Dan pobjede

Obilježavanje 22 godine od odbrane opštine Kozarska Dubica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Donjoj Gradini, gdje je u septembru 1995. godine u hrvatskoj agresiji život izgubio pripadnik interventnog voda policije Zoran Bulić.

Obilježavanje 22 godine od odbrane opštine Kozarska Dubica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Donjoj Gradini, gdje je u septembru 1995. godine u hrvatskoj agresiji život izgubio pripadnik interventnog voda policije Zoran Bulić.
Kozarska Dubica – sjeđanje Foto: SRNA

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da se hrabrost Bulića ne smije prepustiti zaboravu.

„Obaveza je mladih generacija i nas koji vršimo vlast da se sjetimo tih događaja, koji moraju postati dio istorije“, rekao je Reljić.

O događajima u Donjoj Gradini 19. septembra 1995. godine, kada je herojskom odbranom zaustavljen i drugi napad hrvatske vojske, govorio je predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić.

„Ovaj datum za nas ima veliki značaj jer smo 19. septembra 1995. godine odbranili Kozarsku Dubicu i zapadne granice Republike Srpske od hrvatske agresije. To je dan pobjede nad agresijom“, rekao je Ćibić i dodao da su u toj odbrani u Kozarskoj Dubici stradala 32 borca i 14 civila.

On kaže da se moraju graditi odnosi sa Hrvatskom, ali da se ne smiju zaboraviti ovi događaji i stvarne namjere agresora.

U prisustvu supruge Zorana Bulića – Nade i kćerki Sanje i Gordane, vijence su na obilježju mjesta stradanja položili opštinski zvaničnici, delegacija Boračke organizacije, Policijske stanice u Kozarskoj Dubici, članovi Udruženja građana „Veterani Republike Srpske“ i predstavnik zajednice Srba u Švedskoj Tomislav Čolić.

„Svake godine se okupljamo na mjestu njegovog stradanja. Iz njegovog kratkog života mogu reći da je bio rodoljubiv i volio svoju zemlju iznad svega. Poginuo je ovdje na braniku otadžbine“, rekla je Nada Bulić novinarima.

U ime porodice Bulić, ona je zahvalila svima koji dolaskom u Donju Gradinu kod obilježja mjesta pogibije odaju počast Zoranu.

„Puno mi znači što se ovdje okupimo. Drago nam je da ga ne zaboravljaju. To nam je velika utjeha“, rekla je Nada Bulić.

Vojna operacija Hrvatske vojske, koja je nosila naziv „Una 95“, počela je 18. septembra 1995. godine agresijom na teritorije opština u zapadnom dijelu Republike Srpske i završila već sutradan 19. septembra njihovim teškim porazom.

Veliku ulogu u sprečavanju daljeg prodora jedinica Hrvatske vojske prema dubini teritorije i odbrani Kozarske Dubice imao je interventni vod policije.

Drugog dana agresije, 19. septembra, pripadnici interventnog voda policije sukobili su sa Hrvatskom vojskom koja je prešla na teritoriju Republike Srpske u Donjoj Gradini, mjestu najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

U tom napadu, poginuo je policajac Zoran Bulić /33/, a više njih je lakše ranjeno.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Služen parastos za stradale u agresiji hrvatske vojske u septembru 1995.

Obilježen Dan odbrane zapadnokrajiških opština

Obilježen Dan odbrane zapadnih granica Srpske (FOTO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: