fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na misi veličao NDH, branio se Stepincem i Tuđmanom

Katolički fratar Luka Prcela nije se pojavio na suđenju za misu u kojoj je veličao NDH, navodi portal Indeks.

Split (Foto: Wikimedia)
Split (Foto: Wikimedia)

Novinarka Nataša Škaričić prijavila je Prcelu za krivično djelo, ali iz Tužilaštva u Splitu ističu da Prcela nije javno pozivao na mržnju, već da je počinio prekršaj protiv javnog reda i mira. Zbog toga je izdat prekršajni nalog na koji se Prcela žalio, pa je došlo do suđenja.

Portal navodi da je Prcela sudu poslao pisanu odbranu u kojoj je priložio i pjesmu „770 kuna“ Nikole Kroate objavljenu u Hrvatskom slovu.

„Prcela ne spori da je rekao što je rekao. Pozvao se na riječi prvog mučenika Svetog Stjepana koji se moli za one koji su ga kamenovali. Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh“, piše zagrebački portal.

Osim toga, Prcula je podsjetio da je u komunizmu zbog verbalnog delikta bio osuđen na pet godina zatvora. Prcela je poznat po misama koje je redovno držao za Ante Pavelića, a u svojoj pisanoj odbrani naveo je da svaki čovjek ima pravo da brani svoj narod. Nikad, tvrdi, nije smatrao da je NDH bila baš u svemu najbolja, odnosno da nije imala mana.

Citirao je Tuđmana i njegovu konstataciju da je NDH bila izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom. Takođe, naveo je i da se pred komunističkim sudom branio kardinal Stepinac „kojim se ponosi“.

Na današnju raspravu nije pristupio niko od pozvanih svjedoka. Za iduću raspravu biće pozvan veći broj, a poziv će dobiti i Prcela.

Izvor: Agencije

Vezane vijesti:

Kaluđer Prcela ponovo proziva predsjednicu Hrvatske …

„NDH sveštenik“: Zovu, viču, galame – ja ni kriv ni dužan …

Skandal na HRT-u, kaluđer branio NDH | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: