Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na Mirogoju služen pomen za kozaračku djecu

Datum objave: četvrtak, 14 novembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Dolazimo u teškim suzama jer tu leže naša braća i sestre. Plačemo i žalostimo se, ali ne dajmo da se oni zaborave, rekla je Dobrila Kukolj, predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra, preživjeli članovi udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke i Beograda poklonili su se sjenama kozaračke djece, žrtava ustaškog terora sahranjene u zajedničkoj grobnici na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Nakon pomena koji je služio arhimandrit Danilo Ljubotina, prisutnima se obratila predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj.

– Ovdje dolazimo u teškim suzama jer tu leže naša braća i sestre. Plačemo, tugujemo, žalostimo se, ali ne dajmo da se oni zaborave. Želimo da ta djeca imaju svoj počinak da bar njihove duše mogu da se smire, a da naši potomci i naša mladost nastave naš rad i da ne zaborave zlo koje nigdje drugdje nije zabilježeno. Stara Gradiška, Jablanac, Jasenovac, Sisak, Zagreb i Jastrebarsko, sve su to poznati logori u kojima su djeca umirala od gladi žeđi i bolesti – rekla je Dobrila Kukolj.

Prisutni su minutom šutnje odali počast dugogodišnjem članu udruženja Mihajlu Galiću koji je umro nekoliko dana ranije, a sahranjen je u Banjaluci baš u vrijeme pomena na Mirogoju.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je 0xbm02828b4zouatxffk1uee69p.jpg
Dobrila Kukolj, Miloš Marjanović i Danica Praštalo

Pomenu je prisustvovala Danica Praštalo, koja se prisjetila zarobljeništva u logorima NDH.

– Bila sam u Jasenovcu, Sisku i Jastrebarskom, a odatle sam otišla u Koprivnicu u jedno domaćinstvo gdje sam bila dok me nije pokupila majka kad se vratila iz Njemačke. Za oca nikad nisam ništa saznala otkako smo odvojeni u Dubici, a osim njega stradali su mi i polubraća i najmlađa sestra koja je ostala u Jastrebarskom – rekla je Danica Prašatalo za Novosti.

– Najteže mi je doći u Sisak jer smo tamo ostali bez majke koju su odveli u Njemačku, a mi smo ostali u barakama u kojima se umiralo od gladi. Tada sam imala devet godina i brinula se o svoje dvije sestre, četverogodišnjakinji i dvogodišnjakinji – prisjetila se Danica.

Na skupu je bio i Miloš Marjanović, kojem je uz oca Jovana u ratu poginulo i pomrlo šestoro braće.

– Mene je zarobilo na Kozari pa potjeralo u Dubicu i Cerovljane. Tamo smo bili nekoliko dana, a onda su nas strpali u stočne vagone i vozili do Grubišnog Polja, gdje su nas seljaci vodili kućama. Bio sam tamo dok nije došla neka žena i vratila me u rodno mjesto – rekao nam je Marjanović.

Slavko Milanović, predsjednik beogradskog Udruženja logoraša, izrazio je zadovoljstvo ‘Dnevnikom Diane Budisavljević’, filmom režiserke Dane Budisavljević o humanitarki koja je spašavala djecu iz ustaških logora, a koji narednih dana igra u Beogradu.

– Dianine zasluge su neprocenjive jer je od smrti otrgla veliki broj dece, šaljući ih u dečje domove i prihvatilišta, ili po porodicama. Uradila je nešto neverovatno i zato nije zaslužila ono što je proživela – zaključio je Milanović.

Autor: Nenad Jovanović

Izvor: Tjednik Novosti

Vezane vijesti:

TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ …

PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE – DUŠKO TOMIĆ

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top