fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na komemoraciji u Aušvicu Ruska delegacija smeštena u poslednji red

Ruska delegacija smeštena je u poslednje redove na komemorativnim događajima u logoru Aušvic-Birkenau u poljskom Ošvjenćimu, požalila se zamenica predsednika Javne posmatračke komisije Moskve, članica Saveta za ljudska prava i aktivistkinja za ljudska prava Eva Merkačova, prenosi Sputnjik.

(Foto AP / M. S.)
(Foto AP / M. S.)

„Stekli smo utisak da je zemlji-oslobodiocu umanjen značaj. Nije baš prijatno i nikako nije jasno”, rekla je Merkačova.

Ona je navela da je ruska delegacija bila najreprezentativnija i njenim predstavnicima su dali da govore.

„Dobro je što su nam dali da govorimo na ceremoniji i svi smo uspeli da zapalimo sveće. To je već mnogo”, zaključila je ona.

(Foto AP / M. S.)
(Foto AP / M. S.)

Na komemoraciji su učestvovali i bivši zarobljenici, državni zvaničnici, diplomate, umetnici, predstavnici javnih organizacija iz mnogih zemalja.

U Ošvjenćimu je u nedelju održana komemoracija povodom 74. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

Rusiju je predstavljala delegacija Saveta Federacije koju su činili senatori Vladimir Lukin, Vladimir Krugli, Rostislav Goldštajn. U Poljsku je takođe stigla i grupa iz Fondacije „Holokaust” na čelu sa njenim predsednikom Alom Gerber.

Ranije je predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov istakao da će delegacija Saveta Federacije doći u Aušvic, uprkos zamrznutim odnosima sa poljskim parlamentarcima i bez njihove pozivnice.

(Foto AP / M. S.)
(Foto AP / M. S.)

Aušvic-Birkenau bio je najveći nacistički logor smrti koji je najduže postojao i zbog toga je postao jedan od glavnih simbola Holokausta.

U periodu 1941-1945. u logoru je ubijeno oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je 1,1 milion Jevreja.

Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

Na njegovom mestu je 1947. godine napravljen muzej, a 1979. je stavljen na spisak svetske baštine Uneska.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: