fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na Golom Otoku procentualno bilo najviše Srba i Crnogoraca

Arhiv Srbije i Institut za savremenu istoriju publikovali su Registar „Zatočenici Golog otoka“ sa 16.090 registrovanih imena zatočenika.

Goli otok (Foto: D. Zlojutro)
Goli otok (Foto: D. Zlojutro)

Jedan od priređivača knjige – istoričar Goran Miloradović izjavio je da ovaj spisak nije kompletan, a da je najpribližniji istini onaj broj kojim je upravnik Golog otoka Ante Reštegorac svojevremeno dao Vladimiru Dedijeru na kom je bilo 32.000 administrativno i sudski kažnjenih.

„Dokumenti su međutim uništeni 1955. godine kada je počelo otopljavanje odnosa sa SSSR i Hruščov posetio Beograd“, pojašnjava Miloradović u izjavi za „Večernje novosti“.

On je naglasio da Šifrarnica iz zbirke BIA pokazuje da je među zarobljenicima bilo procentualno najviše Srba, njih 7.184 zatim slijede 3.522 Crnogorci i ostali.

Bivši zatočenik, akademik Dragoslav Mihailović izjavio je da je ovom knjigom država Srbija priznala da je sistem logora, nazvan prema najvećem – Goli otok postojao i da su tamo ležali stanovnici Srbije.

„Ovo priznanje čekao sam punih šest decenija. Za one čija su imena objavljena u knjizi sada se pouzdano može reći da su bili na Golom otoku“, kaže Mihailović, koji je tamo odveden sa 19 godina samo zato što se pobunio protiv hapšenja drugova iz razreda.

Statistička analiza spiska pokazala je da su se iza rešetaka Golog otoka našla 34 maloljetnika, od kojih je jedan imao samo 15 godina.

U kazamatima je završilo i 829 srodnika – braće, sestara, djece i roditelja.

Izvor: SRNA

 

Vezne vijesti:

Tajna Golog otoka: Preteča trgovine – šverca i Udbina …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: