Na današnji dan zatvoren zloglasni logor Slana na Pagu

Datum objave: četvrtak, 20 avgusta, 2015
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+
Logor smrti NDH, Slana na ostrvu Pag, ljeta 1941.
Logor smrti NDH, Slana na ostrvu Pag,
ljeta 1941.

Jedan od prvih i najzloglasnijih ustaških logora – Slana na Pagu, zatvoren je na današnji dan 1941. godine, nepuna tri mjeseca poslije osnivanja, podsjećaju iz Udruženja “Jadovno 1941”.

U vrijeme zatvaranja tri paška logora, logora Slana za Srbe, logora za Jevreje i logora Metajna u kojem su bili smješteni žene i djeca, u njima je ostalo još oko 200 ljudi koji su brodovima transportovani u Karlobag, a odatle u Gospić.

Oni koje ustaše nisu uspjele da pobiju u Gospiću transportovani su preko Jastrebarskog u Jasenovac i to su bili prvi jasenovački logoraši.

Samo u toku jedne noći, između 14. i 15. avgusta 1941. godine, uoči praznika Velike Gospe, na Pagu je zaklano više od 800 ljudi. Najveći broj žrtava ubijen je u moru.

Zatvarajući logor, Italijani su ekshumirali samo tijela nedavno pobijenih, njih 791, od čega 407 muškaraca, 293 žene i 91 dete do 15 godina. Njihova tijela su polili naftom i spalili na jednoj gomili, a pepeo zatrpali u paškom kamenjaru.

Jasenovac kao najveće stratište je uzeto kao paradigma stradanja, ali narod je stradao još na mnogim drugim mjestima, kažu u ovom udruženju.

Dugo poslije Drugog svjetskog rata o kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, u kojima je pobijeno 40.000 ljudi, nije se gotovo ništa ni znalo niti govorilo.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NOĆ KADA SU POBIJENI LOGORAŠI NA PAGU I VELEBITU

Postavljen krst na Slanoj!

Metajnska litija 2015.

VIDEO: Jadovno, putevima ubijenih predaka

Škola na rubu dviju pustinja, morske i kamene

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top