fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na današnji dan rođena najpoznatija jevrejska žrtva Holokausta

Na današnji dan 1929. godine rođena je Anelis „Ana“ Mari Frank, jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta.

Ana Frank
Ana Frank

Rođena je u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj, ali je veći dio života provela u Amsterdamu. Druga je ćerka Ota i Edit Frank-Holender i mlađa sestra Margo Frank.

Ana je bila državljanin Njemačke do 1941, kada joj je oduzeto državljanstvo po Nirnberškim zakonima.

Postala je poznata poslije smrti, zahvaljujući objavljivanju dnevnika u kojem je opisala život tokom skrivanja za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Anina porodica se 1933. preselila u Holandiju koju je nacistička Njemačka okupirala 1940. godine. Kada su 1942. godine progoni Jevreja postali učestaliji, Frankovi su se sakrili u tajne prostorije u poslovnoj zgradi Ota Franka – Tajno skrovište.

Ujutro, 4. avgusta 1944, u tajno skrovište upala je Zelena policija, nakon obavještenja od nikada identifikovanog prijavljivača.

Frankovi su odvedeni u štab Gestapoa, gdje su saslušani i zadržani tokom noći. Sutradan, 5. avgusta, prebačeni su u „Kuću pritvora“, prenatrpani zatvor u centru Amsterdama.

Dva dana kasnije, 7. avgusta, prebačeni su u tranzitni logor Vesterbork, kroz koji je, u to vrijeme, prošlo već 100.000 Jevreja. S obzirom na to da su bili uhapšeni tokom skrivanja, smatrani su kriminalcima i poslati u kazneni sabirni centar na robiju.

Iz Vesterborka u Aušvic, grupa je prebačena 3. septembra 1944, posljednjim transportom u tom pravcu. U Aušvic su stigli tri dana kasnije.

U pometnji koja je nastala usled napuštanja vozova, muškarci su nasilno odvojeni od žena i djece, a samim tim i Anin otac Oto. Od ukupno 1.019 putnika, 549 je poslato direktno u gasne komore. Među njima su bila sva djeca mlađa od 15 godina. Ana je 15 godina napunila dva i po mjeseca ranije, tako da je bila među pošteđenima.

Iako je znala da je polovina putnika poslato u komore, nikada nije saznala da su svi iz „Tajnog skrovišta“ pošteđeni. Mislila je da je njen otac, u pedesetim godinama i ne naročito snažan za rad, ubijen odmah nakon što su ih rastavili.

Početkom marta 1945, logor je pogodila epidemija tifusa, koja je ubila 17.000 zatvorenika. Anina sestra Margo je, usljed velike slabosti, ispala iz svog kreveta koji je bio na sprat, i umrla od udarca.

Nekoliko dana kasnije, a samo mjesec dana prije oslobađanja logora, 15. aprila 1945, umrla je i Ana. Tačan datum Anine smrti ostaje nepoznat, a za njega se smatra „rani mart 1945“.

Nakon oslobođenja, logor je spaljen kao mjera za sprečavanje daljeg širenja bolesti. Tijela Ane i Margo su takođe spaljena i zakopana u masovnu grobnicu.

Jula 1945, nakon što je Crveni krst potvrdio smrt svih Frankovih osim Ota, Mip Gis dala je Otu dnevnik koji je Ana pisala i svežanj pisama i starih papira za koje se nadala da će vratiti Ani nakon rata.

Oto Frank je dnevnik predao istoričarki Ani Romajn-Fershor na pregled, a ona je čak i pokušala, mada bezuspješno, da ga objavi. Dala ga je svom mužu Janu Romajnu, takođe istoričaru i novinaru. Kao novinar, on je napisao članak o dnevniku nazvan „Dječji glas“ koji je objavio u holandskim novinama „Het Parol“ 3. aprila 1946.

Njegov članak privukao je pažnju mnogih izdavača, a dnevnik je prvi put izdat 1947, a 1950. pratio ga je drugi krug „originalnog izdanja“.

Nakon Otove smrti 1980, originalni dnevnik je predat „Holandskom institutu za ratnu dokumentaciju“, koji je sproveo razna istraživanja, uključujući i forenzičko, da bi se konačno utvrdila autentičnost dnevnika.

Dnevnik je ponovo potvrđen za autentičan, a istraživanja su uključenja u „kritičko izdanje“ dnevnika izdato 1989. Uz njihove dokaze i paralelno nezavisno istraživanje sprovedeno na osnovu sopstvene volje, Regionalni sud Hamburga je takođe potvrdio autentičnost dnevnika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Priča Ane Frank | Jadovno 1941.

Nacizam samo promenio lice | Jadovno 1941.

Direktor prekinuo izložbu jer su mu zasmetali partizani

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: