fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na današnji dan je rođen Spomenko Gostić – dečak na večnoj straži (VIDEO)

Na današnji dan 15. avgusta 1978. godine, rođen je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Veliki heroj: Spomenko Gostić
Veliki heroj: Spomenko Gostić Foto: B. Milićić

Rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju. Osnovnu školu pohađao je u Maglaju, ali je zbog izbijanja ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini nije završio.

Godine 1992, početkom rata, živeo je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja. Selo je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Na početku rata, tačnije u mesecu aprilu umrla mu je majka, pa je ostao da živi sa bakom koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od strane tzv. Armije BiH.

“Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde”, govorio je kada je dobio mogućnost da izađe iz ratnog užasa i svoj dečački život nastavi u Parizu. Nije dočekao da se vrati u svoj Maglaj…

U ofanzivi muslimanskih snaga na planinu Ozren narod se povukao iz Jovića, a Spomenko Gostić je sa nekoliko vojnika ostao da brani selo. U martu 1993. godine, u granatiranju položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Spomenko je teško ranjen. Preminuo je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

Izvor: ALO


Vezane vesti:

Spomenko Gostić – godišnjica pogibije 15-godišnjeg junaka …

Spomenko Gostić ne smije biti zaboravljen | Jadovno 1941.

Spomenko Gostić dobija ulicu u Višegradu (VIDEO) | Jadovno …

Mile Savić: Spomenko – ime slobode | Jadovno 1941.

“Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde”: Sećanje …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: