fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

На дан оснивања НДХ Сплитом се орило „За дом спремни”

На скупу поводом оснивања јединице ХОС-а говорио Марко Скејо, полиција прикупља обавештења, али за ове испаде, који се понављају из године у годину, до сада нико није одговарао

Принтскрин
Принтскрин

Клањамо се јунацима који су дали своје животе јер су били за дом спремни. Убили су их злочинци који су носили злочиначку црвену петокраку, а љубитељи исте те звезде нас и даље нападају и вријеђају. Нећемо им то допустити. Припадницима ХОС-а је признат статус бранитеља, службено су им регистровани знак и грб са покличем за дом спремни. Упркос свим тим чињеницама мрзитељи нас и даље свакодневно антифашистички пљују. Док кап не прелије чашу јер морају бити свесни да је свака сила за времена – поручио је у Сплиту Марко Скејо пензионисани пуковник и бивши командант Девете бојне ХОС-а „Рафаел витез Бобан”, поред споменика погинулим припадницима ове јединице на врху улице Руђера Бошковића, јавља „Слободна Далмација”.

Иако је ова јединица званично основана као бојна ХОС-а 2. новембра, 28. годишњицу оснивања и ове године су прославили су 10. априла, на дан проглашења усташке Независна држава Хрватска, нацистичка сателитска држава под којом су почињени незамисливи злочини, међу њима и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, наводи „Слободна Далмација”.

Виђенији активни сплитски политичари, па и они с деснице, избегли су појављивање на скупу, али као изасланик министра бранитеља стигао је пензионисани бригадир Јозо Шерић, испред града Сплита Здравко Парчина, а жупанију Сплитско-далматинску представљао је Дамир Габрић.

Како сазнаје Слободна Далмација из Полицијске управе сплитско-далматинске, прикупљају се обавештења због узвика „за дом спремни” на прослави годишњице Девете бојне ХОС-а „Рафаел витез Бобан”.

Повици су се орили више пута током говора ратних старешина јединице чије оснивање су славили. Постало је уобичајено да се сваке године оснивање јединице ХОС-а слави на дан оснивања НДХ.

Уобичајени су и повици, али и полицијско прикупљање обавештења. До сада нико није одговарао за скандирање „за дом спремни” на овим скуповима.

Извор: ПОЛИТИКА

Везане вијести:

На данашњи дан 10.априла 1941проглашена Независна …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: