Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Muzej Kozare: Dokaze o pokatoličavanju Srba učiniti dostupnim javnosti

Datum objave: nedelja, 10 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Muzej Kozare Prijedor zatražiće od Arhiva Republike Srpske školske matične knjige prijedorske gimnazije iz vremena prije i poslije osnivanja Nezavisne Države Hrvatske, koje sadrže dokaze o masovnom pokatoličavanju pravoslavnog življa u gradu na Sani.

Muzej Kozare Prijedor (foto: arhiv)
Muzej Kozare Prijedor (foto: arhiv)

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ovu inicijativu pokrenuo profesor prijedorske gimnazije u penziji Lazar Gvozdenović, koji se i sam sa istim zahtjevom obratio i ovom muzeju i Arhivu Republike Srpske.

“Smatramo da je korisno za našu istorijsku zbirku i njene potrebe da ima kopije ovih dokumenata”, ocijenio je Radonjić. Školske matične knjige svjedoče o đacima koji su pohađali prijedorsku gimnaziju i koji su se u školskoj 1940/41. godini izjasnili i bili upisani kao pravoslavci, a naredne 1941/42. godine kao katolici.

Profesor Gvozdenović obratio se i eparhiji banjalučkoj Srpske pravoslavne crkve s ciljem da i ovo crkveno namjesništvo doprinese da se takvi dokumenti učine dostupnim školama, muzejima, javnosti i medijima jer se o ovoj arhivskoj građi ne zna dovoljno, pogotovo među mladima.

“Oni i ne znaju gdje se mogu naći dokazi o masovnom i nasilnom pokatoličavanju našeg naroda tokom Drugog svjetskog rata. Ima ih koji ni ne znaju da se to dogodilo. Postoje i zlonamjerni koji govore o preuveličavanju”, navodi Gvozdenović u dopisu Eparhiji banjalučkoj.

On podsjeća da o pokatoličavanju Srba nakon osnivanja NDH, na današnji dan prije 75 godina, svjedoče i bivši učenici i profesori u monografiji “Prijedorska gimnazija 1921 – 1981”.

“Ljeto 1941. godine protiče u tmurnim danima okupacije. Preživljava se i pokolj 31. jula i 1. i 2. avgusta, zatim dolazi prekrštavanje na rimokatoličku vjeru, a u jesen počinje sa radom gimnazija”, svjedočanstvo je učenika Draška Popovića sačuvano u ovoj monografiji. “Poslije zbora baka mi je pričala kako su ih ustaše, za vrijeme pokolja Srba u Prijedoru, izvele iz kuće i kako ih je spasila komšinica Muntijanka, predstavljajući ih kao katolike i Hrvate. Navratio sam i kod tetke Draginje Ostojić. I ona i njene tri kćeri, mlađe od mene po nekoliko godina, Mirjana, Branka i Drinka, morale su, kao i baka i đed, preći na katoličku vjeru”, svjedoči u ovoj knjizi učenik Vojin Hadžistević.

Monografija čuva i svjedočenje pod naslovom “Moji prijedorski dani” koje je pisao profesor Mate Baće koji kaže da se najviše bojao susreta sa djecom u razredu.

“Kako će me ta djeca gledati? Kako će me primiti? Zamišljao sam da, možda, srpska djeca u meni ne mogu gledati dobrog čovjeka. Konačno, ja sam Hrvat. A šta su `Hrvati` učinili njihovim roditeljima, starijoj braći? Kako je djelovalo prekrštavanje na njih?”, piše profesor Baće.

Osim dokaza o pokatoličavanju učenika pravoslavaca, monografija “Prijedorska gimnazija 1921 – 1981” sadrži i dokaze da su se u nastavi izučavale islamska i katolička vjeronauka, ali ne i pravoslavna, budući da na spiskovima imena svih profesora nema vjeroučitelja pravoslavne vjeronauke, već samo katoličke i islamske.

“Ovakvo stanje nije bilo karakteristično samo za Prijedor, nego za svaki grad nekadašnje NDH. Tako sveobuhvatno pokrštavanje Srba na cijeloj teritoriji NDH moglo se realizovati samo po temeljito osmišljenom planu i programu katoličke crkve na čijem čelu je bio Alojzije Stepinac”, zaključuje profesor Gvozdenović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top