fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mustafa Tučuć želi da svjedoči – ne može da nosi na duši ubistvo dječaka Slobodana

Tužilac Miroslav Janjić predložio je da na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, pred Sudom BiH bude saslušan Mustafa Tučić koji ga je, kako je rekao, kontaktirao jer „kao vjernik ne može da nosi na duši ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka“ i želi da iznese činjenice o tome.

Suđenje Elfeti Veseli (Arhiv) Foto: RTRS

„Ja sam vjernik, dva puta sam išao na hadž i ne mogu da nosim taj haram“, citirao je Janjić danas Tučićeve riječi na statusnoj konferenciji.

Janjić je rekao da Tučić tvrdi da je optuženu Elfetu Veseli viđao u uniformi i da je u Bajrićima postojao Diverzantski vod koji je vodio optuženi Halilović.

Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu da u fazi replike u slučaju protiv Halilovića i Veselijeve sasluša četiri svjedoka čiji će iskazi pobiti navode svjedoka odbrane da u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice nije postojala vojna formacija, da Halilović nije bio komandant Diverzantskog voda, te da je Veselijeva u tom periodu bila civil.

Za drugog predloženog svjedoka, Fahrudina Demirovića je naveo da u momentu podizanja optužnice on nije bio dostupan organima BiH, te da je po izručenju iz Irske, odmah saslušan.

Tužilac je predložio i saslušanje autora knjige „Zvornik od izbora do Dejtona“ Mirzeta Hamzića čiji dio sadrži činjenice koje se odnose na ovaj postupak.

Predložen je i Šemsudin Salihović, autor knjige „Nikad ne zaboravi Cersku“ koja, prema Janjićevim riječima, sadrži odlučne i značajne činjenice za ovaj postupak.

Odbrane optuženih usprotivile su se ovim prijedlozima Tužilaštva, navodeći da su navedeni svjedoci trebali biti saslušani u fazi iznošenja njihovih dokaza.

Branioci Lejla Čović i Mirna Delalić smatraju da tužilac nije ponudio dokaze da ga je Tučić sam kontaktirao, te da je za navedene knjige, koje su izdate prije deset, odnosno 20 godina, trebalo da zna u toku istrage.

Odgovarajući na prigovore odbrana, tužilac Janjić je kazao Sudu da Tužilaštvo nikako nije moglo znati „da negdje na Kula gradu kod Zvornika postoji čovjek koji želi da svjedoči o ubistvu dječaka“.

Janjić je ponovio da ga je Tučić svojevoljno kontaktirao jer kao vjernik ne može da nosi na duši ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka.

Janjić je dodao da je Tužilaštvo tek nakon podizanja optužnice saznalo da u Bošnjačkom institutu postoje knjige Mirzeta Hamzića i Šemsudina Salihovića. Da su za njih saznali prije toga, kazao je da bi dijelove koje se odnose na dešavanja u Bajrićima, sigurno naveli u optužnici.

On je rekao da autori knjiga ne moraju biti saslušani u istrazi, ističući da je najvažnije da se oni saslušaju na glavnom pretresu.

Sud će u toku naredne sedmice donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva i odrediti termin za održavanje narednog ročišta.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Zvornik: Sjećanje na svirepo ubijenog dječaka Slobodana Stojanovića (FOTO)

Svjedok: Dječaka Slobodana Stojanovića ubio Edin Osmanović

Svjedok nije čuo za dječaka Slobodana i optuženu Elfetu Vesli

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: