Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Musolini je pre 80 godina dao izjavu za srpske novine: „Italija i Jugoslavija su Evropi pokazale put“

Datum objave: utorak, 3 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

– Stvarajući uslove trajnog i sigurnog mira, Jugoslavija i Italija pokazale su Evropi put – rekao je srpskom novinaru „Vremena“ Benito Musolini, pred samo izbijanje Drugog svetskog rata 1938. godine.

Na naslovnoj strani „Vremena“ od pre osam decenija izašao je potpis – lično Dučea, odnosno Musolinija. Italijanski predsednik Vlade dao je izjavu jugoslovenskom listu na dan godišnjice jugoslovensko-italijanskog pakta.

Neposredno pre rata, osnivač fašizma u Italiji je na sav glas hvalio odnose dveju zemalja.

– Beogradski sporazumi bili su rezultati precizne odluke Jugoslavije i Italije da stvore između sebe stalnse uslove bezbednosti i mira. Oni su postavili osnove čvrstog i delotvornog sporazuma između dva naroda. Iskustvo ove prve godine pokazalo je koliko je ovaj sporazum ukorenjen kod naša dva naroda i koliko on duboko odgovara životnim interesima dveju zemalja – poručio je Musolini Jugoslovenima.

On je dodao da su, „stvarajući uslove trajnog i sigurnog mira, Jugoslavija i Italija pokazale su Evropi jasan dokaz o osnovnim direktivama njihove politike“.

– Sarađujući otada lojalno i blisko između sebe, one su pokazale Evropi put, koji treba slediti, da se u donosima između država učine konstruktivna i trajna dela – rekao je Duče.

Jugoslavija da ne strepi od rada – sa svima je u dobrim odnosima

Dok u tom trenutku, 25. marta 1938. godine cela Evropa „zvecka oružjem“, glavne teme u listu „Vreme“ su naoružanje u Francuskoj i pobede Franka u Španiji, prenosi „Danas“.

U Jugoslovenskom Senatu se takođe spekulisalo o ratu, a jedan senator je izjavio:

– Mi ne znamo ni dan ni čas kada će novi sudnji dan da se svali na Evropu, koja još previja svoje rane od četvorogodišnjeg užasnog rata – rekao je on.

Senator je ipak bio ubeđen da Jugoslavija nema ni zašto da strepi, jer je sa svim stranama u dobrim odnosima.

Šta je još zanimalo čitaoce pre 80 godina, možete pročitati u digitalnom izdanju Narodne biblioteke Srbije.

(Danas)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Slobodan Jovanović o knezu Pavlu uoči potpisivanja Trojnog …

Ante Pavelić o 27. martu: „Pučisti su spremili sprovod, naša …

Musolinijeva ponuda knezu Pavlu: Zamenom stanovništva …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top