Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

МУП ПОТВРДИО ХАПШЕЊА

zagreb1.jpg

ЗАГРЕБ, (СРНА) – Хрватско Министарство унутрашњих послова /МУП/ потврдило jе да су jутрос ухапшена петорица бивших припадника хрватске воjске коjи су осумњичени за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Медачком џепу код Госпића 1993. године.

Осим Јосипа Крмпотића, команданта извиђачког вода Девете гардиjске бригаде, идентитет остале четворице ухапшених jош ниjе познат.

Према сазнањима хрватских медиjа, два лица су ухапшена у Госпићу, а остали у Загребу, Бjеловару и Селцу.

Незванично се сазнаjе да су ухапшени непосредни починиоци злочина коjе jе открила полициjа, те да им се ставља на терет ратни злочин против цивила и ратних заробљеника.

Случаj води загребачко Жупаниjско државно тужилаштво у коjем засад не желе откривати детаље.

Акциjу хапшења извршиле су интервентне jединице МУП-а Хрватске. Свих пет ухапшених приведено jе у сjедиште Криминалистичке полициjе.

Након криминалистичке обраде ухапшени ће бити приведени у притвор. Сутра се очекуjе да ухапшени буду испитани у загребачком Жупаниjском државном тужилаштву. Поступак се води према новом Закону о кривичном поступку, па истрагу води Државно тужилаштво , а не суд.

У акциjи хрватске воjске на Медачки џеп код Госпића у септембру 1993. године убиjено jе 88 српских цивила.

По завршеноj акциjи, а према подацима Документационог центра „Веритас“, хрватска воjска предала jе српскоj страни 52 леша, а припадници Унпрофора су из директне борбе извукли jош 18 лешева, од коjих jе већина била измасакрирана и запаљена, а 2000. године пронађено jе jош 11 лешева скривених у септичкоj jами.

За ратне злочине у Медачком џепу затворску казну одслужио jе Мирко Норац, коjи jе осуђен на шест година.Врховни суд jе ослободио генерала Рахима Адемиjа сваке одговорности за злочине у Медачком џепу.

Суд jе установио да адмирал Давор Домазет Лошо, као делегат Главног штаба Хрватске воjске задужен за ту операциjу, ниjе имао савjjетодавна, већ командна овлаштења, а примао jе наређења од команданта Главног штаба Јанка Бобетка. Суд jе такође утврдио и да jе Специjалном полициjом у акциjи „Џеп 93“ командовао Жељко Сачић, коjи jе наређења примао искључиво од Младена Маркача.

На основу тих чињеница Суд jе позвао Државно тужилаштво да покрене истраге и подигне нове оптужнице за злочине у Медачком џепу и да уз жртве већ наведене у пресуди уврсти и имена убиjених изнесена у доказном процесу коjа до тог момента нису директно споменута ни у оптужници ни у пресуди Норцу и Адемиjу.

Након обjаве виjести о превременом пуштању Мирка Норца на слободу протестовале су организациjе за заштиту људских права, коjе су тада поручиле да би Државно тужилаштво Хрватске требало да проведе истрагу о директним починиоцима тешких ратних злочина за коjе jе Норац осуђен по командноj одговорности и истражи одговорност делегата Главног штаба ХВ-а Давора Домазета Лоше.

Младен Маркач, коjи jе неправоснажно осуђен у Хагу, током акциjе Медачки џеп био jе комадант Специjалне полициjе снага МУП-а Хрватске.

Суђење за ратне злочине у Медачком џепу било jе први случаj коjи jе Хашки суд препустио хрватском правосуђу.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: