Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mučenička smrt sveštenika Dušana Blagoja, paroha stolačkog

U noći 22/23 jun 1941. u jami Jagodnjači (Ržani do), sa svojim brojnim parohijanima, u 32 godini života, stradao je  paroh stolački Dušan Blagoje, rođeni Čapljinac.  Srbi su tada bili trećina stanovništva ovog grada i duhovna, kulturna i privredna elita o čemu svedoči ova fotografija hora stolačke crkve sa sveštenomučenikom Dušanom. Većina sa osoba sa fotografije je takođe mučenički postradala u Ržanom dolu, Vidovom polju, Bivoljem brdu, Jadovnu, Pagu, Jasenovcu i drugim gubilištima genocidne NDH. Danas je ovaj  grad, od koga zavisi kontrola  doline Neretve, srednjeg Jadrana  i istočne Hercegovine bez Srba i zaboravljen od svih kojima je bila dužnost da srpsko prisustvo ovde očuvaju.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 22. juna 2017. godine.

Izvor: SND Prebilovci, Milenko Jahura

Vezane vijesti:

Sjećamo se jame u Ržanom dolu | Jadovno 1941.

75. godina od Vidovdanskog pokolja Srba u Donjoj Hercegovini …

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Paroh Dušan Blagoje je moj deda. Sin sam najstarijeg Dušanovog sina Ranka. Dušanova udovica Desanka, moja baba, sa njihova četiri sina Rankom, Velizarom, Nebojšom i Zdravkom (starosti 2 – 9 godina), 1941. godine izbegla je u Srbiju i nastanila se u Beogradu. Sama je odgajala sinove i odrastanje devet unučadi. Upokojila se 2007. godine u 96. godini života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: