fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

MRŽNjA PREMA NjEGOŠEVSKOM SRPSTVU PATOLOŠKI FENOMEN CRNOGORSKOG USTAŠTVA

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ocjenjuje da je crnogorsko ustaštvo, koje se izjednačava sa mržnjom prema njegoševskom srpstvu, sada već prepoznatljivo kao sociološki i patološki fenomen o kojem postoje studije ozbiljnih naučnika.

Episkop Joanikije ističe da vlasti Crne Gore riječju i djelom pokazuju veći animozitet prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ nego današnja Hrvatska, koja je na obostrano zadovoljstvo zakonski regulisala odnose sa SPC i donijela Zakon o restituciji, dok Crna Gora nije uradila ni jedno niti drugo.

„Ne znam koliko je Hrvatska napravila otklon od ustaša i od njihovih zločina, ali vidim da je vlast Crne Gore, počevši od rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu, čime se posebno gordi, počela prihvatati mračnu ideologiju ustaških izmećara, Pavelićevih Crnogoraca, Drljevića i Štedimlije“, kaže episkop budimljansko-nikšićki za portal „IN4S“.

On smatra da se ta ideologija pretače u diskriminaciju Srba u Crnoj Gori, što pokazuje i zvanična državna statistika.

Prema njegovim riječima, lagana ustašizacija i ukrajinizacija Crne Gore uzima sve više maha, pa tamo gdje je vlast Crne Gore – ćirilice više nema.

„Očigledno, vlast krši sopstvene zakone, a dužna ih je poštovati. Umjesto očuvanja ravnopravnosti oba pisma, vlast njeguje animozitet prema ćirilici i još više prema srpskom jeziku, onim duhovnim vrijednostima koje su proslavile Crnu Goru u njenoj istoriji“, kaže episkop Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki navodi da nije vidio da su vlasti Crne Gore i njene institucije nečim valjanim proslavile vijek oslobođenja od austrougarske okupacije.

„Naša vlast je potrla granicu pristojnosti i pameti kada je izdaju Crne Gore pripisala svim učesnicima Podgoričke skupštine i svima koji su podržali ujedinjenje sa Srbijom 1918. godine. Nalijepiti etiketu izdaje mitropolitu i patrijarhu Gavrilu Dožiću, neoborivom stubu Crkve i nedostižnom patrioti, utamničavanom od okupatora u oba svjetska rata, serdaru Janku Vukotiću, više je nego nečasno, a kad to vlast čini i zlokobno“, ocjenjuje episkop Joanikije.

On smatra da, kada je riječ o pravoslavnoj crkvi, kojoj pripada najveći broj vjernika i građana Crne Gore, sa njom država nije vodila iskreni dijalog, već je htjela da joj nametne zakon koji je rigidniji od onog iz doba komunističke diktature.

„To, zapravo, ne bi bio zakon o vjerskoj slobodi, nego zakon o novom oduzimanju crkvene imovine i isključivanju Crkve iz javnog života. Uvjeren sam da je vlast imala namjeru da se taj neprihvatljivi zakon primjenjuje samo na SPC, a da se prema drugima ponaša u skladu sa već potpisanim ugovorima“, kaže vladika Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije najavio je da će SPC po cijenu života, držeći se i Božije i ljudske pravde, štititi slobodu vjere predaka, braniti slobodnu jevanđeljsku riječ i svetinje.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: