fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Момчило Павловић: Сретењски устав је узео најбоље што је могао из Европе

О том државном празнику и нашим светковинама, разговарали смо са Момчилом Павловићем, директором Института за савремену историју

Момчило Павловић
Момчило Павловић

Прође још једна (не)мирна недеља, а са њом и Дан примирја у Првом светском рату. О том државном празнику и нашим светковинама, разговарали смо са Момчилом Павловићем, директором Института за савремену историју.

* У чему је важност тог 11. новембра 1918. године?

– Сећање на Велики рат данас у Србији учвршћује српску државност и српски идентитет. То су симболи страдања, наде и васкрсења. Нико није веровао да ће после 1915. године српска војска и српска држава васкрснути.

* Симбол васкрснућа је цвет Наталијине рамонде?

– Он је узет и за Албанску споменицу и велики симбол наше државности.

* Да ли се тај цвет довољно „расцветао“ кроз данашња празновања?

– Србија је у великој конфузији. Празници су огледало државе и друштва. Пред налетом других проблема они се заборављају. Ми некако не умемо да пренесемо тај трансфер између оних пре нас, ка нама. Медији у том преношењу могу да буду од велике користи.

* То је случај и са нашим националним празником Сретење.

– Сретење је симбол модерне српске државе. Сретењски устав је узео најбоље што је могао из Европе. Србија се није плашила Европе. Нажалост, сви ти празници се користе за исказивање садашњих политичких или ставова, или дилема, или подела. И онда се то претвори у средство за сукобе или манипулације.

* Докле ћемо се делити?

– Можемо се разликовати у мишљењу, али мора да постоји одређени степен националне солидарности и кохезије. Макар када су у питању државни празници, знамените личности којима дугујемо што смо данас овде овакви какви јесмо.

* Како достићи тај високи степен солидарности?

– То би требало да буде једна синхронизована акција, која би показала колико верујемо и волимо сопствену државу. Ако верујете у државу, односно људе на власти и систем, ви ћете градити такве празнике. Ако не верујете, све ћете релативизовати.

* Шта вам је, ван историјског контекста, обележило протеклу недељу?

– Прославили смо Светог Димитрија у радости са драгим пријатељима. Припремао сам се и за дијалог о Косову, а не за дијалог о дијалогу, већ да видимо шта ми историчари можемо да кажемо Србији и народу. И да евентуално понудимо неко решење.

Аутор: Иван Ловрић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Павловић: Југославија је могла да опстане… | Јадовно 1941.

Момчило Павловић: Срби треба да се поносе улогом у борби …

Циљ Запада да „уши и перчини“ Србије не штрче | Јадовно 1941.

Србима наметнуто или да гину или да буду издајице | Јадовно …

Момчило Павловић: До мира је далек пут | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: