fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Moje Jadovno u Njujorku

 

Glavni spomenik u memorijalnom kompleksu u Bruklinu, Njujork | Glavni spomenik u memorijalnom kompleksu u Bruklinu, Njujork
Glavni spomenik u memorijalnom
kompleksu u Bruklinu

Dan sjećanja na Jasenovačke žrtve, obilježava se u nedelju 21. aprila u Njujorku, dvanaestu godinu za redom. Kao i prethodnih godina, komemorativni skup će biti održan u Memorijalnom kompleksu u Bruklinu, posvećenom sjećanju na Holokaust.

Ovaj Park sjećanja, podignut je davne 1985. godine, a od 17. aprila 2005. u njemu se nalazi i Spomenik Jasenovačkim žrtvama. Ovo Spomen obilježje, podignuto je zahvaljujući velikom entuzijazmu i zalaganju gospodina Bari Lituči Damjanovića, predsjednika Instituta za istraživanje Jasenovca (Jasenovac research Institute, JRI).

Već nekoliko godina zaredom, gradonačelnik Njujorka proglašava 22. april “Danom Jasenovca u Njujorku”.

Jasenovac

Spomenik jasenovačkim žrtvama u memorijalnom kompleksu Bruklinu|Spomenik Jasenovačkim žrtvama u memorijalnom kompleksu u Bruklinu
Spomenik jasenovačkim žrtvama

Od avgusta 1941. do aprila 1945. stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma, kao i antifašista mnogih nacionalnosti, ubijeno je u jasenovačkom logoru smrti pod upravom hrvatskih ustaša.

Jaenovac je bio kompleks od pet glavnih i tri manja logora na jugu centralne Hrvatske uz rijeku Savu. Danas veći dio Jasenovačkog kompleksa leži na području Republike Hrvatske.

Gradina, glavno područje za ubijanje i zakopavanje žrtava nalazi se preko rijeke Save na području današnje Bosne.

Ova institucija, izborila se za prvi Spomenik Jasenovačkim žrtvama van granica nekadašnje Jugoslavije i to u Sjedinjenim Američkim Državama, u Njujorku.

U subotu 20. aprila, u Hramu Sv. Save na Menhetnu, sa početkom u 17 časova, biće služen parastos i organizovana svečana večera, povodom Dana sjećanja na Jasenovačke žrtve. Sa blagoslovom  i uz nesebičnu pomoć Oca Đokana Majstorovića, tom prilikom biće otvorena izložbena postavka “Moje Jadovno” i održano predavanje o kompleksu logora smrti Gospić – Jadovno – Pag iz 1941. preteči Jasenovačkih logora smrti. Hram Svetog Save na Menhetnu, od 2011. godine je katedralna crkva Istočnoameričke Eparhije Srpske Pravoslavne Crkve.

Ova dvodnevna manifestacija, organizuje se sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

Geneza strašnog zločina, koja je nakon likvidacije kompleksa logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić-Jadovno-Pag, iznjedrila sistem Jasenovačkih logora namjenjen uništenju Srba, Jevreja i Roma, predstavljanjem Jadovničkog stradanja biće kompletnija i jasnija. Ovo je neophodno potrebno svjetskoj javnosti i stručnim krugovima koji se bave genocidom. Skoro nezamisliva monstruoznost zločina, dobiće osim verbalizacije i vizuelizaciju u obliku izložbene postavke “Moje Jadovno”, koja je već predstavljena u Banjaluci i Beogradu ali i nizu gradova u Srbiji i Srpskoj.

Očekujemo, da predstojeća manifestacija, značajno doprinese objelodanjivanju i razobličenju stradanja našeg naroda u svjetskim okvirima.

Ne treba posebno isticati da je udruženju Jadovno 1941. preporukom gospođe Nade Ljubić, člana borda direktora i pozivom predsjednika Jasenovac research Institute gospodina Bari Lituči Damjanovića, ukazana velika čast i povjerenje.

Koristimo priliku  da se zahvalimo svima onim koji su nam na bilo koji način pomogli da se jadovnička istina predstavi u Njujorku.

UG Jadovno 1941. 

Spomenici žrtvama Holokausta i genocida u Memorijalnom parku u Bruklinu, Njujork | Spomenici žrtvama Holokausta i genocida u Memorijalnom parku u Bruklinu, Njujork

Vezane vijesti:

Hram srpske kulture

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: