fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„MNOGO VAS JE OSTALO!“: Otvaranje spomenika u Jasenovcu i čuveno obraćanje Srbima od Titove desne ruke

Rano ujutru svi smo se okupili u sali Kulturnog doma u Jasenovcu, seća se Raja Nedeljković, tada prvi čovek SUBNOR Srbije. Uoči početka svečanosti primetili smo da nema ni Vladimira Bakarića, ni Steve Krajačića. Ivan Stevo Krajičić je inače bio komunista i član AVNOJ-A, svojevremeno predsednik Sabora Narodne Republike Hrvatske i Titova desna ruka.
Ivan Stevo Krajičić

Inače je proglašen za počasnog građanina Zagreba i odlikovan je od Tita narodnim herojem. Svečanost je kasnila pola sata jer je predsednik Novske otišao na autoput da sačeka Stevu Krajačića, rekli su nam da zvaničnici ne mogu da se probiju do Jasenovca. Kada smo pitali narod koji je prolazio gde je zakrčen put. Oni nas začuđeno pogledaše i kažu: “Nigde.” Konačno se pojavljuje predsednik Novske, ali bez Steve Krajačića. Na brzinu podeli plakate četrdesetorici bivših logoraša, koji su u pobuni, 1944. godine, pobegli iz logora.

Domaćin Stevo Krajačić nije se pojavio ni kad je počela svečanost kod spomenika. Na pozornicu se popeo Marko Belinić. “Drugovi i drugarice“, rekao je on, „ovaj logor ovde gde danas otkrivamo spomenik podigli su nemački fašisti da bi uništili hrvatske komuniste i rodoljube.” Na te reči nastade žamor. Član delegacije Srbije Laza Dačić, iz Srema, kaže mi: “Čuješ li ti ovo?” „Čujem“, velim, „ali ćuti“. “Kako da ćutim”, buni se Dačić, „pa znaš li da su jedne avgustovske noći u zoru ustaše upale u moje selo, u moju kuću. U košulji sam pobegao kroz prozor i ostao živ. Ja jedini. Ustaše su mi poklale oca, majku, brata i sestru.” Narod se, uskoro, posle govora i potišteno razišao.

“A vi, gegule i reponje? Seljačine, Srbi? Hoćete da podižete rafinerije u Novom Sadu i Pančevu? Šta vi znate šta su rafinerije? U to se mi razumemo, a vi znate samo svinje da tovite. I mnogo vas je ostalo, da znaš!”

Zakazani ručak je bio otkazan jer je Ivan Stevo Krajičić koji nije došao na vreme, zakazao ručak na drugom mestu u banji Lipik. O njegovoj bahatosti između ostalog najbolje govori i činjenica da je budio direktora hotela u sred noći traživši mu da mu nađe i isprži žablje batake za ručak, tako da je deset radnika hotele te noći umesto spavanja moralo da uslišava njegove želje. Konačno, smo stigli u banju na ručak i za stolom sam biotačno preko puta Steve Krajačića.

U jednom trenutku, Krajačić se povišenim glasom obrati Marku Beliniću: “Je li ti, Marko, jesam li ja tebi naredio da ti glasaš za ovog našeg Đuru Pucara, koji je ostao bez posla, da on postane predsednik Saveza boraca Jugoslavije? A ti glasao za Aleksandra Rankovića.” Marko se vrpolji i ćuti, a Stevo se obrati Džemalu Bijediću i prekori ga zašto oni tvrde da su podigli husinske rudare na ustanak, a trebalo bi da znaju da je to uradio on, Stevo Krajačić, i drugi drugovi iz Hrvatske. Svoje otrovne strele Krajačić uperi prema meni:

“A vi, gegule i reponje? Seljačine, Srbi? Hoćete da podižete rafinerije u Novom Sadu i Pančevu? Šta vi znate šta su rafinerije? U to se mi razumemo, a vi znate samo svinje da tovite. I mnogo vas je ostalo, da znaš!”

U Beogradu sam smatrao da mi je dužnost da o svemu obavestim Žarka Veselinova i Šaneta Petrovića. Počeo sam da im izlažem kako nas je napao Ivan Stevo Krajačić i kako je rekao da nas je mnogo ostalo. Šane me u pola izlaganja prekide: „Tvoj prijedlog da se nešto preduzme, odbacujemo“. Uzalud sam mu objašnjavao da Ivan Stevo Krajačić nije uvredio mene nego žrtve Jasenovca i čitav srpski narod.

Deset dana posle upalim televizor i vidim svečani doček nekog stranog šefa države. Mislim da je to bio finski predsednik Kekonen. Na aerodromu u Puli postrojeni gardisti, crveni tepih, a na tepihu ispred aviona stoji predsednik Josip Broz Tito. Pored njega – Ivan Stevo Krajačić!“

Izvor: NACIONALIST

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

9 Responses

  1. Bilo pa prošlo, ali je naš problem sada što du na vlasti deca i unuci bivših srpskih političara, koji i dan danas čine isto što su im očevi i dedovi (političara) činili. Izdajnici srpskog naroda. Čast izuzecima. Malo časnih, moralnih i poštenih rodoljuba, da vole svoju zemlju i svoj narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: