fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Uskoro udruženje „7. FEBRUAR 1942. GODINE“ u spomen na ustaške žrtve

U Banjaluci će biti formirano udruženje „7. februar 1942. godine“, povodom predstojećeg obilježavanja 77 godina od ustaškog pokolja Srba u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, najavio je jedan od potomaka drakulićkih žrtava Nedeljko Mitrović.

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

„Jedan broj potomaka i srodnika ubijenih u Drakuliću inicirao je formiranje udruženja `7. februar 1942. godine` kako žrtve stravičnog ustaškog zločina ne bi nikada bile zaboravljene“, istakao je Mitrović i dodao da je cilj i animirati nadležne da detaljnije istraže ovaj zločin jer to nije učinjeno u bivšoj Jugoslaviji.

Mitrović najavljuje da će se udruženje sistematičnije baviti dokumentovanjem ovog zločina na osnovu velikog broja postojećih dokaza, a planirano je i postavljanje spomen-ploča na grobnicama gdje su šezdesetih godina prošlog vijeka ekshumirani posmrtni ostaci ustaških žrtava i preneseni kod spomenika u Drakuliću.

„Popis ubijenih Srba na ovom području nije urađen sistematski jer se, nažalost, vlasti u bivšoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata nisu dovoljno bavile istraživanjem ovog zločina jer su radile po principu neremećenja međunacionalnih odnosa“, rekao je Srni Mitrović.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom ustaškog kapetana Josipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića, takozvanog „Tjelesnog zdruga“, ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama i noževima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u Drakuliću.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Drakulić-Šargovac-Motike

RTRS – dokumentarni film „NINA“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: