fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

МИТРОВИЋ: У ЈАМИ „РАДАЧА“ НЕЋЕ ПРОНАЋИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изразио jе боjазан да приликом ексхумациjе у jами Радачи код Мостара неће бити пронађени посмртни остаци убиjених Срба, као што jе то био случаj и у раниjим ексхумациjама у сараjевским насељима Алипашино поље и Бућа поток.

„Разлог томе jе што се Тужилаштво БиХ налази под великим притиском бошњачких политичара коjи свим средствима настоjе да намире недостаjући броj од 8.372 наводно убиjених Бошњака у Сребреници“, рекао jе Митровић Срни.

Он jе подсjетио да бивша Комисиjа Републике Српске за Сребреницу ниjе утврђивала броj убиjених Бошњака у Сребреници, већ jе само упоређивала спискове несталих на основу извора различитих удружења.

„Броjку о наводно 8.372 убиjених Бошњака у Сребреници ниjедан орган до сада ниjе прихватио, а занимљиво jе да Федерална комисиjа за тражење несталих лица никада ниjе доставила своj извjештаj о страдању Бошњака у Сребреници“, истакао jе Митровић.

Он jе рекао да до 2009. године на нивоу БиХ ниjе урађена ни централна евиденциjа несталих због опструкциjе ФБиХ уз подршку Међународне комисиjе за нестала лица (ИЦМП).

Тимови Агенциjе за истраге и заштиту БиХ (СИПА), МУП-а Републике Српске и ФБиХ, под надзором Тужилаштва БиХ, отпочели су потрагу за посмртним остацима жртава ратних злочина из jаме Радача код Мостара.

У jами Радача, према прикупљеноj документациjи, требало би да се налазе посмртни остаци локалних Срба и Бошњака, али и тиjела сараjевских Срба и Бошњака из Стоца и средње Босне.

Тужилаштво БиХ саопштило jе да се, према прикупљеним доказима и сазнањима, на тоj локациjи налазе посмртни остаци већег броjа жртава, углавном српске и бошњачке националности, убиjених од 1992. до 1995. године.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

интензивиране активности на ексхумациjи jаме радача

ЈАМА РАДАЧА КРИЈЕ НАЈМАЊЕ 200 ТИЈЕЛА – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: