Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrovdanske ofanzive simbol pobjede

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/nevesinje_mitrovdan.jpg

Mitrovdanske ofanzive u Nevesinju postale su simbol pobjeda u srpskom narodu i probudile moral, svijest i jedinstvo stanovništva Hercegovine u odbrani svoje teritorije, rekao je danas u Nevesinju predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić.

Povodom obilježavanja Mitrovdana – krsne slave BORS-a, “Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu” i Dana opštine Nevesinje, Savčić je istakao da je ovo prilika da se evociraju uspomene na borce koji su živote položili u temelje Republike Srpske, ali i obaveza, prvenstveno prema djeci poginulih boraca.

Savčić smatra da društveni status boračkih kategorija nije na nivou na kome bi morao da bude, te istakao da borci, koji su očuvali Republiku Srpsku, neprestano moraju da budu dio brige društva i države.

Čestitajući slavu svim borcima i pripadnicima Vojske Republike Srpske, Savčić je poželio da i svaku narednu slave u miru, ali da se nikada ne zaborave velike žrtve srpskog naroda.

General Savčić, koji je u ratu bio komandant zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kaže da nikada nije prežalio što tog 8. novembra za vrijeme ofanzive zbog lošeg vremena nije mogao da sa jednom borbenom grupom helikopterom sleti na područje Nevesinja i pomogne saborcima i bude direktan učesnik ovih događaja.

On smatra da su moral, svijest i jedinstvo Nevesinjaca i Hercegovaca presudili da se tokom mitrovdanskih borbi ne poklekne pred znatno nadmoćnijim neprijateljem.

O dešavanjima u mitrovdanskim bitkama Miro Grubačić, koji je tada bio teško ranjen, rekao je da je cijelo Nevesinje – muškarci, žene, stariji, ustalo da brani ognjište, jer su bili svjesni da ne smiju pokleknuti.

“Borba je bila strašna. Skoro mrtvog su me izvukli sa položaja, ali ono što je najbitnije jeste da smo tada ostvarili svoj cilj i da se savjest probudila kod naroda”, kaže Grubačić.

Milivoje Vučinić, koji je u mitrovdanskoj ofanzivi izgubio tada dvadesetsedmogodišnjeg sina Radivoja, kaže da su mu tri sata nakon što je njegov jedinac otišao na položaj i pozdravio se sa njim javili da je poginuo. Vučinić ističe da mu sada snagu daju dvije unuke, Radivojeve kćerke, koje su dobri ljudi i odlični studenti u Novom Sadu.

U prvoj mitrovdanskoj ofanzivi neprijatelj je imao odnos 10:1 u artiljeriji, a u živoj sili 7:1, devet brigada napadalo je jednu Nevesinjsku brigadu.

Tokom dvije mitrovdanske ofanzive poginula su ukupno 64 borca Nevesinjske brigade, dok je skoro 1.000 teže i lakše ranjeno, a znatno nadmoćnijem neprijatelju naneseni su ogromni gubici.

U prvoj mitrovdanskoj ofanzivi 1992. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH potpomognute regularnim jednicima Hrvatske vojske izvršile su opšti napad na Nevesinje.

Mitrovdanska ofanziva 8. novembra 1992. godine bila je najveća bitka u prethodnom ratu, po broju vojnika, broju utrošene municije i granata, ali i po teritoriji koja je napadana.

Drugu mitrovdansku ofanzivu, koja je počela 11. novembra 1994. godine, izvele su jedinice Četvrtog korpusa Armije BiH, a napad je uspješno odbijen i trajao je jedan dan.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanju Mitrovdana prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, delegacije predsjednika Republike Srpske, Vlade, Narodne skupštine, Boračke organizacije, opštinskih boračkih organizacije istočne Heregovine, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Među prisutnima su bili predstavnici zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske, Saveza logoraša i Udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza civilnih žrtava rata Republike Srpske, bilećki dobrovoljci, te pojedinci.

Današnje svečanosti organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, BORS i opština Nevesinje.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MUTABDžIJA: STVARAOCI SRPSKE PODNIJELI NAJVEĆU ŽRTVU

SJEĆANjE NA “MITROVDANSKE OFANZIVE”

MITROVDAN U NEVESINjU

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: