fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mitropolit dabrobosanski Nektarije (Krulj) o ustašama

Hrabri mitropolit dabrobosanski, g. Nektarije Krulj, jedan je od velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve koji su dali značajan doprinos u borbi za istinu o ustaškim zločinima.

Izvor: SRBIN INFO

NAPOMENA: Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne moraju odražavati stavove redakcije portala. U cilju sveobuhvatnijeg informisanja javnosti, objavljujemo i priloge od značaja za misiju udruženja Jadovno 1941. čak i kada su oni potpuno suprotni njegovim stavovima.


Na suđenju katoličkom svešteniku dr Dragu Dujmušiću (po kome je Rimokatolička crkva nazvala novootvoreni studentski dom u Sarajevu), mitropolit Nektarije Krulj dao je iskaz i time pokazao kako se ne libi da, umesto bilo koje ideologije, iznošenje istine zameni oportunim ciljevima.

Ova nekulturna djela grozno pojačava i ta okolnost, što su pri izvršivanju njihovom u znatnom broju učestvovali i mnogi rimokatolički svećenici, a moralnu podršku su im davali čak i neki biskupi i viši hodže.„Kad su ustaše provele svoj program, onda su pristupili teroru koji će kulturna historija slavenska napose žigosati kao nekršćansko, nečovječno i nekulturno djelo, kakvo povijest nije zabilježila na svojim stranicama ni kod najezde Vandala i drugih barbarskih naroda.

Tako na primjer u Tuzli je naprijed spomenuti rimokatolički svećenik dr. Dujmušić jedan od najglasnijih savjetnika i pomagača ustaša, koji kao zamjenik ustaškog kotarskog povjerenika u Tuzli daje svemu direktivu … I u drugim mjestima naše eparhije s malom iznimkom rimokatolički župnici su rukovodili nasiljima protiv Srba … Kao posljednja etapa u programu ustaša je da ostatak preživjelih pravoslavnih prevede u rimokatoličku vjeru.

Tako pri svršetku došao je u Brčko veliki broj katolika pod imenom ustaška vojnica, njima se pridružio veliki broj mjesnih muslimana. Odmah po dolasku zatvorili su veliki broj odličnih Srba i zlostavljanjem prisiljavali da prime katoličku vjeru.

Potom su pustili ove Srbe s nalogom da pozovu i ostale Srbe, da potpišu izjavu da i oni „dobrovoljno“ žele preći na katoličku vjeru. A pošto se niko nije odazvao, pokupili su sve muškarce pa ih strašno isprebijali i u Gunju preko Save otjerali. Ovom zlostavljanju prisustvovao je Većeslav Montani, kotarski predstojnik i bivši član Uprave grada Beograda. Po zatvoru ljudi, ženama je poručeno da dođu na potpise za prelaz na rimokatoličku vjeru.

I žene u strahu za živote svojih ljudi, dolazile su i gotov obrazac potpisivale da ‘dragovoljno i one i njihovi muževi i djeca prelaze na rimokatoličku vjeru’. Nakon toga žene su s pismima vadile svoje muževe iz vagona u kojima su bili zatvoreni u Gunji.“

Izvor: SRBIN INFO

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: