fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Misija OSCE BiH kod Episkopa Atanasija u Bosanskom Petrovcu

MISIJA OSCE BiH KOD EPISKOPA ATANASIJA U BOSANSKOM PETROVCU
MISIJA OSCE BiH KOD EPISKOPA ATANASIJA
U BOSANSKOM PETROVCU

Šesnaestoga marta 2016. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Atanasije primio je u sedištu Eparhije u Bosanskom Petrovcu u radnu posjetu delegaciju OSCE u BiH. Delegaciju su sačinjavali Gospodin Aleksandar Čeplugin, Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH, G. Roska Vrgova, Izvršna službenica zamjeniku šefa Misije OSCE-a u BiH, G. Jennifer Langlais, Službenica za pitanja ljudskih prava iz kancelarije OSCE Drvar, G. Indira Hajdarević, Službenica za pitanja obrazovanja iz kancelarije OSCE Drvar, G. Radmila Trifković, Službenica za odnose sa medijima iz kancelarije OSCE-a Banja Luka i Miloš Bajić, Asistent kacelarije OSCE Drvar. Sastanak je iniciran od strane Gospodina Čeplugina, Zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH.

Prva tema razgovora bila je upoznavanje Episkopa Atanasija sa projektom OSCE-a o stvaranju evidencije o preostalom stanovništvu na ovome geografskom prostoru, tj. etničkom mozaiku u BiH, na kojem OSCE radi. Osvrćući se na to, Episkop Atanasije je Gospodinu Čepluginu skrenuo pažnju da ta evidencija o etničkom prisustvu naroda i etnički mozaik treba obavezno da sadrže i srpska pravoslavna groblja na ovom prostoru a naročito stratište Garavice u Bihaću, gde počiva između 12.ooo i 14.000,oo pravoslavnih Srba ovoga kraja, nevino postradalih 1941. godine, kao i stratište Šušnjar u Sanskom Mostu, gde je istog leta ubijeno oko 5.500 ovdašnjih pravoslavnih Srba; ističući da je ovaj prostor njihov neotuđivi zavičaj. Episkop Atansije je zamolio da OSCE podejstvuje kod relevantnih kantonalnih i državnih institucija da se otklone zakonske smetnje nasleđene iz prethodnog vremena kako bi se na tim stratištima mogla podići hrišćansko-pravoslavna spomen obilježja. A ima još mnogo drugih mesta na ovom prostoru na kojima počivaju nevino postradali Pravoslavi Srbi.

Druga tema razgovora bila je interesovanje OSCE-a za ulogu Međureligijskog vijeća BiH u stvaranju dobrih odnosa među etničkim zajednicama. Episkop Atanasije je potvrdio da postoji dobra saradnja, otvorenost i aktivnost kako i sveštenika tako i odbora Međureligijskog vijeća BiH u lokalnim zajednicama.

Ovom prilikom, Episkop Atanasije je tražio da OSCE, koliko je to u njihovoj moći, utiče na sve državne i javne institucije i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, koje su se uključile u aktivnosti na obnovi i koje pripremaju otvaranje Ferhadpašine džamije u Banjoj Luci, tako isto pomognu i Crkvenu opštinu Bihać u Bihaću za dovršenje hrama Silaska Svetog Duha na Apostole, koje je zastalo zbog nedostatka materijalnih sredstava a za čiji dovršetak je neophodno oko 100.000,oo km.

Gospodin Aleksandar Čeplugin je izjavio da je veoma umesna molba Episkopa Atanasija i obećao da će njegovu molbu prenijeti mnogima u odnosnim institucijama i da će u narednom periodu posjetiti stratište Garavice.

Izvor: SPC EPARHIJA BIHAĆKO PETOVAČKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: