Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мирковић представио занимљиву идеју

Драгољуб Драго Мирковић
Драгољуб Драго Мирковић

“Радећи на родослову моје ујчевине Копривица чије се порекло не само по легенди везује за династију Немањића дошао сам на идеју, чини ми се корисну и прихватљиву са јасном и лако уочљивом духовном поруком да се зрак-Луча која би, по мом мишљењу, могла још више да уздигне духовно већ пребогати Храм Светог Саве на Врачару”, открива нам Драгољуб Драго Мирковић, акдемик Српске краљевске академије научника и уметника, о чему је,у Београду, већ говорио колегама из СКАНУ.

“Храм и светлост. Искра и светлост. Луча и Свети Сава. Светло Светитеља, светло као симбол победе над пламеним огњиштима. Светлост усмерена према нашој колијевци-само су неке од тема чија би, практична разрада, у виду џиновског светлосног лука, који би био остварен уз помоћ моћних мотора и рефлектора, допринела и у симболичном и у прагматичнем погледу на нашу веру, наше корене, наш род, наша огњишта, нашу отаџбину, наше васколико расејање”.

На храму Светог Саве један крак светлости. како каже академик Мирковић, могао би бити ка небу усмерен из звоника или са неког другог одговарајућег места.

“Врста светлости и њено настајање морали би бити резултат стручног сагледавања објекта и техничких карактеристика извора светлости”, прича наш саговорник.

“Светлост усмерена ка небу која би се могла видети са Авале, Фрушке Горе, Цера, Рудника, Космаја и Вршачке Чуке имала би јаку духовну поруку. Симболизовала би Светитељево Васкрснуће. Васкрснуће као вечни живот после сотониних пламених огњишта. Та Луча би излазила под углом од 61 степен и била би усмерена ка југо, југо-истоку. А, 61 степен би представљао године које је Свети Сава проживео на Земљи. Правац југо, југо-исток је поглед ка Витлејему, Јерусалиму, Дамаску, Светој Гори и Светом Косову српском. Поред духовне димензије ово би била и порука захвалности нашем великом учитељу и Светитељу”.

Мирковић каже да је његова жарка жеља да се ова идеја оствари пре преноса урне нашег и светски чувеног научника Николе Тесле у храм Светог Саве. Не само идеју, већ и знатан део логистике сам би пружио, уз, наравно, водећу улогу Цркве и државе. О овој идеји је, већ, писаним путем обавестио патријарха српског Иринеја, митрополита црногорско-приморског Амфилохија и епископа шабачког Лаврентија.

“Овај велики храм који ће уз Божју помоћ и уз помоћ нашег великог словенског брата бити лепотом зачињен, визуелним ефектом Савине светлости још више ће се приближити божанским просторима”, истиче Мирковић.

Савина Луча би оплеменила душе, посебно младих нараштаја, народ би вечно подсећала на његово национално усмерење, а била би једна од значајнијих и оригиналних туристичких атракција на нашим просторима.

БН телевизија

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: