Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mirković: NDH – nepodnošljive pravne norme za Srbe, Jevreje, Rome…

Datum objave: sreda, 6 februara, 2019
Objavljeno u Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+
Dekan beogradskog Pravnog fakulteta Zoran Mirković izjavio je večeras u Banjaluci da je Nezavisna Država Hrvatska bila zasnovana na nepravu i na nepodnošljivosti pravnih normi za Srbe, Jevreje, Rome i druge narode.
Promocija knjige "Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske"
Promocija knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske”

Mirković, koji je jedan od urednika i autora tekstova u knjizi “Pravni poredak NDH” rekao je novinarima nakon promocije u Banjaluci da je NDH imala i neke uobičajene norme koje su važile za one koji su bili privilegovani u tom društvu.

On je rekao da je “Pravni poredak NDH” zbornik radova koji se bavio pojedinim dijelovima državnog aparata NDH – vojskom i policijom, sredstvima sile državne prinude i ispitivao kakav je bio njihov karakter.

“Osnovna poruka sa ovog skupa bila bi da smo mi ispitivali pravnu istoriju NDH i `secirali taj jedan leš` da pokažemo kakav je on bio”, zaključio je Mirković.

Član Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SKPD/ “Prosvjeta” Slobodan Nagradić rekao je novinarima da je ovo veliki događaj za Banjaluku i Republiku Srpsku, jer je riječ o knjizi koja po prvi put tematizuje problem pravnog poretka, ističući da bi bilo bolje reći nepravnog poretka NDH.

Nagradić je rekao da je riječ o Zborniku radova koji je priredila grupa profesora sa beogradskog Pravnog fakulteta u kojem su korišteni materijali sa naučnog skupa koji je održan prije godinu dana.

 /SRNA/ - Promocija knjige "Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/"
/SRNA/ – Promocija knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/”

Promociji knjige prisustvovali su konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske, profesori sa beogradskog Pravnog fakulteta, univerzitetski radnici.

Promociju knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/” organizovala je SPKD “Prosvjeta” Banjaluka u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

 Izvor: SRNA
POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top