Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mirković: NDH – nepodnošljive pravne norme za Srbe, Jevreje, Rome…

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta Zoran Mirković izjavio je večeras u Banjaluci da je Nezavisna Država Hrvatska bila zasnovana na nepravu i na nepodnošljivosti pravnih normi za Srbe, Jevreje, Rome i druge narode.
Promocija knjige "Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske"
Promocija knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske”

Mirković, koji je jedan od urednika i autora tekstova u knjizi “Pravni poredak NDH” rekao je novinarima nakon promocije u Banjaluci da je NDH imala i neke uobičajene norme koje su važile za one koji su bili privilegovani u tom društvu.

On je rekao da je “Pravni poredak NDH” zbornik radova koji se bavio pojedinim dijelovima državnog aparata NDH – vojskom i policijom, sredstvima sile državne prinude i ispitivao kakav je bio njihov karakter.

“Osnovna poruka sa ovog skupa bila bi da smo mi ispitivali pravnu istoriju NDH i `secirali taj jedan leš` da pokažemo kakav je on bio”, zaključio je Mirković.

Član Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SKPD/ “Prosvjeta” Slobodan Nagradić rekao je novinarima da je ovo veliki događaj za Banjaluku i Republiku Srpsku, jer je riječ o knjizi koja po prvi put tematizuje problem pravnog poretka, ističući da bi bilo bolje reći nepravnog poretka NDH.

Nagradić je rekao da je riječ o Zborniku radova koji je priredila grupa profesora sa beogradskog Pravnog fakulteta u kojem su korišteni materijali sa naučnog skupa koji je održan prije godinu dana.

 /SRNA/ - Promocija knjige "Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/"
/SRNA/ – Promocija knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/”

Promociji knjige prisustvovali su konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske, profesori sa beogradskog Pravnog fakulteta, univerzitetski radnici.

Promociju knjige “Pravni poredak Nezavisne Države Hrvatske /NDH/” organizovala je SPKD “Prosvjeta” Banjaluka u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

 Izvor: SRNA
POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: