fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mine na Markalama nisu mogle da dođu sa srpskih položaja

Profesor strategije na Vojnoj akademiji u Beogradu general Mitar Kovač izjavio je da mine na sarajevskoj pijaci Markale, prema svim analizama, nisu mogle da pod tim uglom između zgrada dođu sa srpskih položaja.

Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com)
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com)

„Večernje novosti“ podsjećaju da je general Ratko Mladić osuđen u Hagu za oba masakra na pijaci Markale u centru Sarajeva iako niko nije dokazao da je Vojska Republike Srpske /VRS/ ispalila te granate.

Kovač, koji je radio ekspertizu za odbranu generala Ratka Mladića, rekao je da je riječ o eksplozivnim napravama i insceniranim događajima s ciljem medijske satanizacije Srba.

„Rukopis postavljanja tih naprava isti je kao što su diverzanti muslimanske specijalne jedinice koristili prilikom atentata na prvog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića 1993. godine, kada su poginuli njegova supruga i njen brat“, rekao je Kovač.

General-pukovnik u penziji Petar Škrbić pojasnio je da su srpski stručnjaci eliminisali mogućnost da je eksplodirala mina koja je doletjela sa srpskih položaja, jer mine ne mogu da se zabiju u beton, a na Markalama je napravljen mali krater.

„Markale jedan“ dogodile su se 5. februara 1994.godine, kada je od jedne granate stradalo 68 ljudi, a više od je 140 ranjeno. Na isto mjesto je 28. avgusta 1995. godine palo nekoliko granata i ubilo 37 ljudi, a 90 je ranilo.

Kod prvog napada tadašnji izaslanik UN za Balkan Jasuši Akaši rekao je da ne postoje jasni dokazi o tome ko je odgovoran za napad. Iste izjave dao je i tadašnji komandant Unprofora u BiH Majkl Rouz.

Prethodno je Akaši formirao stručnu komisiju UN sastavljenu od predstavnika pet država, koji su ustanovili da je granata mogla da dođe i s položaja VRS i sa tačaka koje je držala tzv. Armija RBiH.

„Novosti“ navode da je jedan danski oficir postao nepoželjan u tom gradu, jer je otišao u njihov štab i rekao im da prestanu da granatiraju sopstveni narod.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bliži se istina o Markalama | Jadovno 1941.

Ovo su montirani zločini zbog kojih su Srbi satanizovani …

Haški sudija: Bošnjaci gađali Markale, Karadžić za to nije kriv

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: