fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bliži se istina o Markalama

Banjaluka – Pripreme za proces stručno-naučnog dokazivanja istine o događajima na sarajevskoj pijaci Markale iz 1994. i 1995. i u redu za hljeb u ulici Vase Miskina 1992. godine ulaze u završnu fazu nakon što je Ministarstvo odbrane Srbije dalo konačnu saglasnost za ekspertize koje će na vojnom poligonu u Nikincima kod Rume sprovesti međunarodni tim stručnjaka.

Markale

Događaje koji izazivaju niz kontroverzi rekonstruisaće međunarodni eksperti za balistiku, eksplozive i forenziku iz SAD, Francuske, Rusije, Kine, Češke, Njemačke, Izraela, Srbije i RS za potrebe Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Direktor Republičkog centra Milorad Kojić kaže da se radi na detaljima upotrebe tog poligona i stvaranju tehničkih pretpostavki za ekspertizu.

– Pripremamo autentičnu scenu da bi vještaci mogli da ispaljuju granate i da nakon toga urade analizu s ciljem dokazivanja istine o tome šta se tamo zaista desilo. Jedini cilj tog posla je dolazak do istine i novih dokaza i pokretanja sudskih procesa u tim predmetima – kaže Kojić.

Dodao je da će nakon toga biti pokrenute krivične prijave protiv nekoliko lica, među kojima je i vještak u tim predmetima Berko Zečević.

– Nove dokaze dostavićemo timovima odbrane onih koji su optuženi ili osuđeni u tim predmetima. Na osnovu toga oni će moći da krenu u ponavljanje postupka – rekao je Kojić.

Član sudskog vijeća u Haškom tribunalu Melvil Berd istakao je u izdvojenom mišljenju na presudu Radovanu Karadžiću da postoji osnovana sumnja da je granata na Markale ispaljena sa položaja pod kontrolom muslimana.

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Ruski oficir: VRS nije granatirala Markale | Jadovno 1941.

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …

Dokazi za Markale iz sarajevskog podruma s minobacačima …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: