fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milutinović: Lukajić nije bio komandant zatvora na Manjači

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ Milovan Milutinović rekao je danas da je penzionisani pukovnik Dane Lukajić, koji je uhapšen u Hrvatskoj, tokom odbrambeno-otadžbinskog rata obavljao dužnosti u organu bezbjednosti Prvog krajiškog korpusa i nikad nije bio komandant niti zamjenik komandanta zatvora na Manjači.

Milovan Milutinović Foto: RTRS
Milovan Milutinović Foto: RTRS

„Lukajić nikada nije bio komandant niti zamjenik komandanta zatvora na Manjači, iako je kao oficir bezbjednosti imao obaveza da povremeno bude i obilazi zatvor i razgovara sa zatvorenicima“, rekao je Milutinović, osudivši njegovo hapšenje pod neosnovanim izgovorom da je bio komandant.

Prema tome, zaključio je Milutinović, optužbe da je Lukajić nanosio povrede i neljudski se ponašao prema zatvorenicima, krajnja su neistina.

On je pozvao institucije Republike Srpske, BiH i Srbije, uključujući pravosudne organe, da preduzmu sve neophodne mjere da Lukajić odmah bude pušten na slobodu.

Milutinović je naveo da je zatvor na Manjači bio za zarobljene pripadnike „Zelenih beretki“ i HVO-a koji su na teritoriji Krajine zatečeni sa oružjem i koji su napadali institucije opština i jedinice Vojske Republike Srpske.

„Svi su evidentirani i ovdje se ne može govoriti ni o kakvim zločinima“, rekao je Milutinović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je na Manjači u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bilo oko 5.000 zatvorenika, te da su od tog broja četiri podlegla zbog neprimjerene sile koja je sprovedena u trenutku kada je grupa pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ pripremila i organizovala bjekstvo iz zatvora.

„Zbog toga su četiri pripadnika obezbjeđenja zatvora sudski kažnjena na dugogodišnje zatvorske kazne, što ukazuje na to da nismo ostali nijemi na neljudske i nezakonite postupke“, istakao je Milutinović.

On je napomenuo i da je Lukajić predvodio ljude koji su prihvatili 5.000 Hrvata kada im je prijetila opasnost istrebljenja u Lašvanskoj dolini.

„Kasnije je on naoružao hrvatske snage HVO-a ranije oduzetim naoružanjem i prebacio ih u centralnu Bosnu da zaštite svoj narod. Valjda je to dug Hrvatske da se na ovakav način sveti čovjeku koji je učinio maksimum da zaštiti hrvatski narod u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, rekao je Milutinović.

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Petar Đuričić napomenuo je da je zatvor na Manjači bio otvorenog tipa, te da su ga redovno posjećivali predstavnici Crvenog krsta koji su pravili evidenciju zatvorenika.

„Tražićemo da se svi događaji iz odbrambeno-otadžbinskog rata naučno provjere i utvrdi istina“, rekao je Đuričić.

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Mirko Trivić rekao je da su „vrlo zanimljivi“ vrijeme, mjesto i način hapšenja Lukajića, koji je već ranije prelazio granicu Hrvatske bez ikakvih problema.

Trivić je izrazio zabrinutost što Hrvatska pokušava da koristi takozvano ekskluzivno pravo kao članica EU „da može na prostoru Balkana da radi šta hoće i kad hoće“.

On je poručio da oni koji su vodili Vojsku Republike Srpske neće dozvoliti da se dogodi 1941. godina ili bilo koja godina iz Drugog svjetskog rata.

„Borimo se za slobodu na našim ognjištima i da nas niko ne može postrojavati i voditi u jame“, rekao je Trivić.

Dane Lukajić /67/ uhapšen je u subotu, 30. juna, u Ličkom Petrovom Selu. Njega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je „počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ružica Lukajić pozvala i institucije Srbije da pomognu

Dok Čoviću hapse građanina Lukajića, on slavi ulazak Hrvatske u EU

MUP HRVATSKE OBJASNIO SVE, OSIM ŠTO HAPSI TUĐEG DRŽAVLjANINA ZA ZLOČIN U NjEGOVOJ ZEMLjI?

Linta: Hapšenje penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Dane Lukajića bezočna 

Supruga Daneta Lukajića: U šoku sam zbog poteza Zagreba

Danetu Lukajiću određen jednomesečni pritvor

Bastašić: Lukajić danas pred tužiocem

Poziv članovima komisije da ne prelaze hrvatsku granicu

Ivanić: Pokrenute aktivnosti povodom hapšenja Lukajića

Pomen jadovničkim žrtvama; Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića

Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića, člana Udruženja „Jadovno 1941“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: