fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milenko Jahura: Svjesni da će biti ubijeni, mnogi Prebilovčani su se predali ustašama, nakon saznanja da su im svi članovi porodica ubijeni u jami

„Morin otok je mesto strašnog zločina koje se sada, zbog izmena toka Bregave nalazi u koritu reke u ataru Tasovčića, iznad Starog, kamenog mosta, pored asfaltnog puta za Prebilovce. Od magistrale je udaljeno oko 300, a od centra Prebilovaca oko 2900 metara.
Reka Bregava

U noći 14/15 avgusta ovde je ubijeno oko 50 Prebilovčana oba pola i svih uzrasta. Zaklani su noževima i glave su su im otsečene i zakopane na licu mesta, odvojeno od tela. Ove žrtve su od ustaša pohvatane i zatvorene u seoskoj školi posle pokolja na Šurmanačkoj jami i na drugim mestima.

Mnogi su se predali na lažni poziv o amnestiji, utučeni saznanjem da su im svi članovi porodica stradali u jami i izmoreni višednevnim skrivanjem i gladovanjem.

Šezdesetih godina prošlog veka Prebilovčani su otkopali rake u Morinom otoku i iz njih izvadili kosti i lobanje žrtava. Sahranili ih u posebnu grobnicu seoskom groblju. Odavde su 1991. prenete u kriptu Hrama, da bi sledeće godine bile uništene od strane hrvatskih vlasti.

Mesto mučenja i stradanja Srba Morin otok je višestruko je skrnavljeno, kako u vremenu komunističke Jugoslavije, tako i posle njenog raspada i uspostavljanja hrvatske vlasti posle 7. juna 1992.g.

Sedamdesetih godina prošlog veka, u blizini toga mesta je otvoren kamenolom sa mlinima za kamen i separacijom. On je decenijama radio i zasipao put i prostor Morina otoka slojevima kamene prašine, a na zemljište je odlagan šljunak.

U blizinni mesta gde su poklani Prebilovčani postavljen je i poljski toalet za radnike. Najposle je rađeno utvrđivanje obala i korita Bregave, posle koga se ovo stratiše, sa izmenjenim prirodnim izgledom, se našlo u koritu reke.

Posle 1995. godine, po isprobanom receptu, hrvatsko stanovništvo je okolni prostor zasulo otpadom.

Nedavno je na mestu bivšeg kamenoloma neko otvorio azil za pse lutalice.“

Izvor: STANjE STVARI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: