fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mile Savić: Spomenko – ime slobode

Srpska istorija prepuna je svetlih primera mladih boraca. Mnogi ljudi, kao što je nekada bio Momčilo Gavrić, a nedavno Spomenko Gostić

Mile Savić
Mile Savić

Srpska istorija prepuna je svetlih primera mladih boraca. Mnogi ljudi, kao što je nekada bio Momčilo Gavrić, a nedavno Spomenko Gostić, najmlađi vojnik u ratu u Bosni i Hercegovini, imali su osećaj kada treba braniti pravdu i suprotstaviti se fašističkim namerama da sve ljudsko i pravoslavno unište. Srpski borac nikada nije bio osvajač, već je uvek branio svoj kućni prag.

Spomenko je jedan dečak sa planine Ozren, koji je u ratu ostao siroče. Ne želeći da ode sa kućnog praga, priključio se vojsci Republike Srpske da brani svoje selo i svoj kućni prag. Spomenko je svetli primer srpskog borca, srpskog herojstva, junaštva, čojstva, poštenja. Zato je bilo potrebno da se o njemu uradi film, da Spomenko ne padne u zaborav. Sasvim suprotno, i da mnogi drugi mladi ljudi iz Srbije, Rusije i širom sveta pogledaju ovu priču i obrate pažnju na vrednosti, koje su možda i zaboravljene u poslednje vreme, da svako treba da se bori za svoju slobodu.

Naš narod ne bi koštalo novca da se odužimo ovom hrabrom dečaku. Odužujemo se ne samo Spomenku, odužujemo se mnogim borcima. Film koji sam režirao govori o Spomenku, ali i o hiljadama drugih mladića koji su poginuli braneći Republiku Srpsku. Mi danas ne smemo zaboraviti njihovu žrtvu. Oni su nam stvorili Republiku Srpsku i mi im se moramo odužiti.

Zahvaljujući promociji filma, a do sada je bilo 15 projekcija, Skupština grada Višegrada donela je odluku da jednu ulicu nazove po Spomenku Gostiću. Na sledeću godišnjicu njegove pogibije 20. marta biće zvanično otvorena višegradska ulica koja će se zvati po njemu. Film je postigao svoj cilj, a kao autor nadam se da će i drugi gradovi slediti primer Višegrada.

(Ruska reč)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Spomenko na vječnoj straži: U Moskvi prikazan film o malom srpskom heroju

U Moskvi prikazan film „Spomenko na vječnoj straži“

Film „Spomenko na vječnoj straži“ – podsjećanje budućim …

Spomenko Gostić ne smije biti zaboravljen | Jadovno 1941.

Spomenko Gostić – 23 godine od pogibije 15-godišnjeg junaka …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ne samo Spomenko i Slobodan Stojanović i Milena Lalić i desetine hiljada srpske djece ubijene na pravdi Boga od raznoraznih neprijatelja kroz istoriju…ne zaboravimo i janjičare-naša je tragedija beskonačna,seže dokle seže naša svijest i naše saznanje o postojanju…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: