Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

MILE RAJČEVIĆ: Istorija školstva Like 1752 – 1995.

Datum objave: nedelja, 11 oktobra, 2020
Veličina slova: A- A+

Izašla je iz štampe knjiga autora Mile Rajčevića: Istorija  školstva   Like 1752 – 1995.

Prof. Mile Rajčević, dugogodišnji prosvjetni radnik, osjećao je dužnost i obavezu prema svome zavičaju da napiše istoriju ličkog školstva od prvih početaka pismenosti u Lici, pa sve do nasilnog gašenja  i zatiranja pisanih tragova školstva  i prosvjete u Lici u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine.

Na  pisanje knjige o istoriji ličkog školstva , kako autor navodi, vodila ga je ideja duga i obaveze prema zavičaju i osnovnoj školi u Divoselu, gdje je naučio prva slova, i nostalgije prema zavičaju, koji je ostao tako daleko. Kako autor navodi: „što je dalje i više odlazio od njega, sjećanjima i dušom bio je sve bliže njemu“. Slijedio je Andrićevu  maksimu „da je svaki čovjek  doživotno dužan činiti dobra djela u svome rodnom mjestu, bez obzira koliko ih je dotada uradio“.

Autor je želio da ostavi pisani trag pokoljenjima koja dolaze, da se „ne počupa korijenje i sačuvaju istine o srpskom narodu“ , koji je vijekovima živio na ovim prostorima, imao svoju bogatu istorijsku i kulturnu baštinu.Lika je, posebno naselja sa srpskim stanovništvom, etnički očišćena, započeto 1941.godine u NDH, dovršeno u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine, škole porušene, ili zatvorene, bogata istorijska i kulturna baština srpskog naroda planski i sistematski uništena, zatirali su se svi tragovi postojanja srpskog naroda na ovim prostorima.

KAKO DO KNjIGE

Knjiga “Istorija školstva Like 1752 – 1995.” može se poručiti pozivom na broj +381 60 55 466 12  

Knjiga je plod autorovog višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja izvorne arhivske građe sa terena, konsultovanja stručne literature i otimanja zaboravu istrgnutih stranica istorije.

Ličko školstvo je na određen način odražavalo vrijeme i prilike u kome se školstvo nalazilo.U Lici se kasnilo sa otvaranjem škola u odnosu na druge naše krajeve i zemlje Evrope. Školstvo se razvijalo u skladu sa kretanjima u društvu i odigralo značajnu ulogu na vaspitanju i obrazovanju mladih generacija.

Knjiga obiluje brojnim fotografijama škola, kulturnih i istorijskih spomenika, od kojih mnogih tamo više nema, kulturno i istorijska nasljeđe, koje predstavlja nezamjenjivu tradicionalnu, istorijsku vrijednost naroda koji je živio na ovim prostorima, i jedno vrijeme koje je ostalo istorija.

Da pokoljenja pamte i ne zaborave!

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top