fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MILE RAJČEVIĆ: Istorija školstva Like 1752 – 1995.

Izašla je iz štampe knjiga autora Mile Rajčevića: Istorija  školstva   Like 1752 – 1995.

Prof. Mile Rajčević, dugogodišnji prosvjetni radnik, osjećao je dužnost i obavezu prema svome zavičaju da napiše istoriju ličkog školstva od prvih početaka pismenosti u Lici, pa sve do nasilnog gašenja  i zatiranja pisanih tragova školstva  i prosvjete u Lici u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine.

Na  pisanje knjige o istoriji ličkog školstva , kako autor navodi, vodila ga je ideja duga i obaveze prema zavičaju i osnovnoj školi u Divoselu, gdje je naučio prva slova, i nostalgije prema zavičaju, koji je ostao tako daleko. Kako autor navodi: „što je dalje i više odlazio od njega, sjećanjima i dušom bio je sve bliže njemu“. Slijedio je Andrićevu  maksimu „da je svaki čovjek  doživotno dužan činiti dobra djela u svome rodnom mjestu, bez obzira koliko ih je dotada uradio“.

Autor je želio da ostavi pisani trag pokoljenjima koja dolaze, da se „ne počupa korijenje i sačuvaju istine o srpskom narodu“ , koji je vijekovima živio na ovim prostorima, imao svoju bogatu istorijsku i kulturnu baštinu.Lika je, posebno naselja sa srpskim stanovništvom, etnički očišćena, započeto 1941.godine u NDH, dovršeno u građanskom ratu u Hrvatskoj 1991 – 1995.godine, škole porušene, ili zatvorene, bogata istorijska i kulturna baština srpskog naroda planski i sistematski uništena, zatirali su se svi tragovi postojanja srpskog naroda na ovim prostorima.

KAKO DO KNjIGE

Knjiga “Istorija školstva Like 1752 – 1995.” može se poručiti pozivom na broj +381 60 55 466 12  

Knjiga je plod autorovog višegodišnjeg istraživanja, prikupljanja izvorne arhivske građe sa terena, konsultovanja stručne literature i otimanja zaboravu istrgnutih stranica istorije.

Ličko školstvo je na određen način odražavalo vrijeme i prilike u kome se školstvo nalazilo.U Lici se kasnilo sa otvaranjem škola u odnosu na druge naše krajeve i zemlje Evrope. Školstvo se razvijalo u skladu sa kretanjima u društvu i odigralo značajnu ulogu na vaspitanju i obrazovanju mladih generacija.

Knjiga obiluje brojnim fotografijama škola, kulturnih i istorijskih spomenika, od kojih mnogih tamo više nema, kulturno i istorijska nasljeđe, koje predstavlja nezamjenjivu tradicionalnu, istorijsku vrijednost naroda koji je živio na ovim prostorima, i jedno vrijeme koje je ostalo istorija.

Da pokoljenja pamte i ne zaborave!

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: