Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Микић: У школи у Доњој Махали било затворено око 150 Срба

Припадник војне полиције ХВО-а Данијел Микић рекао данас пред Судом БиХ, на суђењу десеторици бивших припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за злочине над Србима у Орашју 1992. године, да је у октобру те године у основној школи у Доњој Махали било затворено око 150 Срба из Оџака и Новог Града, који су прије тога били затворени у Броду.

„То су били цивили, изморени, исцрпљени, болесни, рањени. Један старији затвореник је имао рану на нози која није лијечена.

Команданта Трећег батаљона ХВО-а Ђуру Матузовића сам обавијестио да су доведени људи са видним повредама, а он је рекао да се све предузме и затражи медицинска помоћ“, изјавио је Микић.

Овај свједок Тужилаштва БиХ навео је да су заробљене Србе, које су у октобру 1992. преузели од цивилне полиције, током размјене у новембру предали поново њима.

„Док су били под нашим надзором, затвореници су ишли на рад, а по њих су долазили војни полицајци са папирима које је потписивао командант Централне војне полиције Перо Винцетић.

Ја сам сваки дан писао извјештај о томе ко је одводио људе на рад и колико их се враћало, а подносио сам га Централној војној полицији и команданту Трећег батаљона“, навео је Микић.

Свједок Тужилаштва каже да је Централна војна полиција била задужена за затворенике и да су их само уз њихово одобрење пуштали на рад, додајући да се Винцетићу нису могли супротставити.

Бивши припадник војне полиције ХВО-а Мато Марић рекао је да је од капетана „Бранка Дервенчанина“ добијао наредбу да затворене српске цивиле из Доње Махале одвози на копање траншеја у мјесту Бока.

„Он је одређивао број људи по потреби. Копали су позадинске траншеје које су биле укопане у дубини Бока. На рад су ишли само здрави људи, а они који нису били добро остајали су у фискултурној сали. Не знам шта је њима било, видио сам неке модрице, ваљда их је неко пребио“, изјавио је Марић.

Одговарајући браниоцима оптужених, он је навео да је са затвореницима траншеје копао и радни вод из Бока, као и он са још два војна полицајца који су их обезбјеђивали.

Марић је рекао да никада није подносио извјештај команданту батаљона, те да затвореници нису ишли на рад за вријеме борбених дејстава.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становништва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 29. мај.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Поробић: Срби затварани само зато што су Срби

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: