Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Porobić: Srbi zatvarani samo zato što su Srbi

U nastavku suđenja desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, bivši pripadnik vojne policije HVO-a Zlatko Porobić rekao je da su srpski civili sprovođeni u logor u Donjoj Mahali samo zato što su Srbi, da ne bi mogli sarađivati sa „suprotnom stranom“ i „radi njihove bezbjednosti“.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je većina Srba ranije napustila Orašje, a oni koji su ostali sprovedeni su u logor u Donjoj Mahali.

„Ne znam koliko ih je tu bilo. Krajem oktobra, nakon pada Bosanskog Broda, u Srednjoškolskom centru u Orašju prebačeno je oko 100 srpskih civila sa područja Odžaka i Novog Grada koje sam obezbjeđivao sa pripadnicima civilne policije“, ispričao je Porobić, koji je bio pripadnik vojne policije pri Četvrtom bataljonu 106. brigade HVO-a.

On je rekao da je tada komandir civilne policije bio Marko Dominković, načelnik Stanice policije Tado Oršolić, a komandir vojne policije bio je Pero Vincetić koji je sa 20-30 svojih policajaca bio smješten u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, u kojoj su bili i srpski civili.

Prema njegovom iskazu, Vincetić je dobijao naređenja iz operativne zone u Tolisama, od Đure Matuzovića i Ilije Vincetića.

„Srbi u Orašju uglavnom su živjeli u `srpskom naselju`, kako smo ga zvali. Po njih smo išli policijskim vozilima od kuće do kuće i odvodili ih, a njihovu imovinu izuzimali za potrebe vojske. O tome sam pisanim putem izvještavao vojnu i civilnu policiju, kao i operativnu zonu“, rekao je Porobić.

On je potvrdio da su manje grupe HOS-a i hrvatskih brigada iz Osjeka, Bjelovara, Zagreba, Varaždina, Čakovca i Rijeke, koji su dolazili da im pomognu, bili pod njihovom komandom.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, te Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. maj.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: