Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mi govorimo o svojim zlodelima, a oni o našim…

Datum objave: subota, 19 marta, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske
Kolona izbjeglih Srba iz Hrvatske

Moja koleginica Radmila Pejić je pre nekoliko godina sažeto definisala prirodu i domete pomirenja posle nedavnih ratova u jugoslovenskim zemljama.

„Mi govorimo o svojim zlodelima, a oni o našim…“, rekla je ironočno, ali bez ogorčenja.

Piše: Čedomir Antić

U Srbiji, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, promovišu čitanku za učenike završnih razreda srednjih škola u kojoj je iz više perspektiva – sa stajališta raznih nacionalnih istoriografija – predstavljeno razdoblje od Drugog svetskog rata do 2008. godine.

Ista beogradska profesorka koja ovih dana predstavlja ovu knjigu u nastanku, uređivala je pre nepunih šest godina srpsko izdanje četvorotomne hrestomatije – priručnika za profesore. Sve to privuklo je onda zanimanje javnosti. Ne vidim štetu od bilo koje knjige pisane u skladu sa opšteprihvaćenom istoriografskom metodologijom. Šteta je samo što o svemu ima reči samo u Srbiji, a od 4 miliona učenika širom Balkana koji su teoretski mogli da uče i iz ove četiri knjige upotrebljavalo ju je, hvale se nosioci tog projekta, njih 8.000 (dakle 2 promila)…

Šta je problem sa ovakvim projektima?

Pre svega reč je o principima. Naučnim: da je besmisleno govoriti o sučeljavanju nacionalnih istoriografija ako na jednoj strani imamo mlade ili pobedničke nacionalne pokrete, a na drugoj odavno formiranu, poraženu naciju u zalasku. Pomalo je komično da se sučeljavaju protagonisti nacionalističkog meinstrima koji je, recimo sve Makedonce predstavio kao naslednike Aleksandra Velikog, a kosovske Albance kao starosedeoce Balkana, sa srpsim istoričarima koji u vreme kada su uređivali zbirku izvora nisu propustili da u hronologiji Kosovsku bitku objasne kao bitku Osmanlija sa vojskom nekakve hrišćanske koalicije.

Čak i ako ne žele da predstavljaju srpsku istoriografiju u tom susretu istoriografija, kao slobodni naučnici i intelektualci trebalo bi da slede ono što je naš veliki istoričar, intelektualac i profesor Sima Ćirković dokazao još 1989. godine. Ćirković je utvrdio da su u Kosovskoj bici protiv Turaka učestvovale vojske feudalaca iz nekadašnjeg srpskog carstva i iz Bosne koja je u to vreme baštinila kraljevske tradicije Nemanjića.

Iz Evropske unije, odakle i uglavnom potiču (makar kad je reč o finansiranju ovakvih projekata) nikako da stigne i nekakav primer za uzor. Da ne govorimo o tome što pored toga što srpsku stranu u ovom susretu istoriografija modeliraju po sopstvenim željama, nikako da se SAD i EU same suoče sa svojom ulogom u građanskim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Njihova uloga je uvek iznad svake kritike. Kao da nisu bile treća, a u slučaju BiH peta strana u sukobu. Prisećam se i belgijskog stručnjaka, učesnika purifikatorske cenzure udžbenika u Bosni i Hercegovini, koji je iz sadržaja izbacio Njegoša, ali je insistirao na „civilizatorskoj misiji“ Belgije u Kongu na prelazu iz 19. u 20. vek.

Na drugoj strani, prošle godine hrvatski nastavnici istorije dobili su svoj priručnik o građanskom ratu iz devedesetih godina prošlog veka (koji smatraju „Domovinskim ratom“). Jedan od autora je pišući napustio čak i zaključke sopstvene doktorske disertacije. Priručnik je propagandistički, navijački, i apologetski i demonizatorski… U Uvodu ima mnogo reči o Načertaniju i Memorandumu SANU koji se Hrvatskom praktično nisu ni bavili, ali zato uloga Nezavisne Države Hrvatske nije ni spomenuta.

Šef diplomatije, u novoj hrvatskoj vladi koja navodno donosi preokret u državnoj politici, tražio je da Srbija omogući da 57.900 ovdašnjih Hrvata budu zastupljeni u Narodnoj skupštini. Postavlja se međutim pitanje, da li je to mešanje u unutrašnje poslove jedne suverene države. Hrvatska ima zakon kojim je odeređena obavezna zastupljenost manjina. Prethodno su ove manjine svedene na nekoliko procenata. Srba u Hrvatskoj i dalje je gotovo četiri puta više nego Hrvata u Srbiji, koja sama ima gotovo dvostruko brojnije stanovništvo. U Srbiji postoji nizak cenzus za kandidate manjina. Međutim, najveća i (koliko mi je poznato jedina) hrvatska stranka u Srbiji – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – nije pokušao da izađe tako na izbore i verovatno uđe u parlament. Umesto toga DSHV je ušao u predizbornu koaliciju sa Demokratskom strankom…

Ipak, iz zemlje u kojoj su razbijali ćirilićne table i konačno ih u dosluhu sa Ustavnim sudom i ukinuli, stižu primedbe i „prijateljska insistiranja“…

O Crnoj Gori ni reči u ovoj borbi za prošlost, identitet i politički uticaj… Zvanična Crna Gora je svoju istoriju zamalo svela na prošlost jednog čoveka – Mila Đukanovića. A za dalju prošlost dovoljna je istorija emigracije 1919. godine i naravno malena Duklja… Strane nevladine organizacije koje imaju toliki uticaj na Srbiju ne mile se više zvaničnoj Podgorici… Stižu njihovi izveštaji koji govore o autoritarnom režimu totalitarnog nasleđa koji je ogrezao u korupciju…

Zaniljmivo je da, kada se neko na Zapadu odvaži da primeti tako nešto ne naiđe na zanimanje briselske birokratije…

Svi znamo zašto.

Izvor: POGLEDI

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: BiH je veštačka tvorevina; srpski narod je …

Čedomir Antić: Ukinimo Staljinovo nasleđe | Jadovno 1941.

ČEDOMIR ANTIĆ: Ćirilica | Jadovno 1941.

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 odgovora na „Mi govorimo o svojim zlodelima, a oni o našim…“

Dušan Bastašić kaže:

Na sajtu http://www.napredniklub.org/ piše da je autor Čedomir Antić.

NeNegoNije kaže:

Slobodan Antonić ne Čedomir Antić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top