Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Месић: Суд треба да одлучи о тужбама

Стjепан Месић
Стjепан Месић

Бивши председник Хрватске Стjепан Месић сматра да о повлачењу међусобних тужби Србиjе и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде треба да одлучи суд.

Повлачење међусобних тужби пред Међународним судом правде (МСП) опасно приближило изjедначавању улоге тадашње Србиjе, односно СРЈ и Хрватске у рату, а то jе апсолутно неприхватљиво, рекао jе Месић у интервjуу за лист “Данас”.

У Хрватскоj jе, оцењуjе он, требало имати више памети и политичке далековидности када се тужба припремала.

“Ја сам тада био за то да се испитаjу све могућности како да остваримо оно што смо желели, а да избегнемо подизање тужбе и, наравно, српску противтужбу коjа jе била извесна. Нажалост, тадашња Влада ниjе имала слуха за такво становиште”, казао jе Месић.

Он сматра да би после међусобног повлачења тужби у међудржавним преговорима требало утврдити начине решавања питања коjа су отворена тужбом.

“Наводим само као пример разjашњавање судбине несталих, при чему не заборављам да несталих има и на српскоj страни, као и питање ратне штете”, рекао jе Месић.

Оцењуjући да су напетости у региjи и данас “већ знатно смањене”, Месић наjбоље решење за две стране види у наставку “нормализациjе односа, успостављању међусобног поверења и разумевања, заснованог на суочавању с истином о прошлости, с истином како о нама, тако и о оним другима”.

Извор:B 92.net

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: