fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Memorijalni centar Jad Vašem – Identifikovano četiri miliona žrtava holokausta

Jad vašim

U Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu saopšteno je u utorak da je identifikovano dve trećine Jevreja ubijenih u holokaustu u Drugom svetskom ratu, što je ukupno četiri miliona imena

„U poslednjoj deceniji uspeli smo da dodamo oko 1,5 miliona imena žrtava u bazu podataka, povećavajući za nekih 60 procenata informacije koju smo imali“, rekao je upravnik Jad Vašema, Avner Šalev. On je istakao da su nacisti težili ne samo da unište Jevreje već da izbrišu svako sećanje na njih.

„Jedna od centralnih misija Jad Vašema od osnivanja, pronalaženje imena svake žrtve i lične priče, dovela je do neumornih napora da se imena obnove i identifikuju što je više moguće od svih šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici“, kazao je Šalev.

Jad Vašem je 2004. godine pokrenuo na svojoj web stranici Centralnu bazu podataka imena žrtava holokausta (shoah na hebrejskom jeziku).

Istovremeno je pokrenut novi projekat pronalaženja nepoznatih imena. Imena su nađena preko Stranica svedočenja, posebnih formulara koji su popunjavani na temelju svedočenja ljudi koji su se sećali žrtava i kombinovanjem sa arhivskim listama i dokumentacijama imena.

Od četiri miliona sada poznatih imena oko 2,2 miliona (55 odsto) stiglo je sa Stranica svedočenja i raznih arhivskih izvora i posleratnih projekata komemoracija. U svom saopštenju Šalev je izrazio skepticizam da će utvrditi indetiteti svih preostalih dva miliona žrtava nacističkog režima.

„Sumnjam da ćemo doći do svakog imena“, izjavio je Šalev. On je mislio na teškoće prilikom identifikovanja smrti ili opstanka mladih osoba ali i onih koji su premeštani po kampovima smrti u Evropi. Avner Šalev je najavio da će traganje biti nastavljeno kako bi se pronašla nepoznata imena žrtava i da se korišćenjem tehnologije a radi sećanja s tim imenima upozna svet. On je izrazio nadu da će istraživači u narednim godinama uspeti da identifikuju imena makar pet miliona žrtava. Procena od šest miliona žrtava, podseća on, je dobijena na bazi predratnog popisa Jevreja koji su živeli u oblastima gde su Jevreji odvođeni u kampove smrti ili ubijani na drugi način.

Aleksander Avraham, vodič u Holu sećanja u Jad Vašemu, rekao je da su u poslednjih pet godina povećani napori da se pronađu imena tamo gde su većinom bila nepoznata.

„Postigli smo veliki napredak. U 2005. godini smo znali imena 20 odsto Jevreja ubijenih u Ukrajini, danas znamo 35 odsto, u Belorusiji postotak je povećan s 23 na 37, u Poljskoj (računajući granice iz 1938.) sa 35 na 46, u Mađarskoj sa 45 na 65 i Grčkoj sa 35 na 70 odsto“, rekao je Avraham. U Zapadnoj Evropi su često čuvane liste Jevreja i deportacija, pa je identifikacija bila lakša, a u zemljama istočne Evrope i bivšeg SSSR-a, kao i u Grčkoj podataka nije bilo dovoljno.

Jad Vašem u Jerusalimu poseduje najveću arhivu o holokaustu, sa 130 miliona dokumenata, 385 hiljada fotografija, 2,2 miliona stranica svedočanstava i oko 200 hiljada sati audio i vizuelne dokumentacije.

Izvor: e-NOVINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: