fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Memorijalni centar Holokausta kritikovao zakon Poljske

Jerusalim — Memorijalni centar Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu oštro odgovorio na usvajanje kontroverznog predloga zakona u Senatu Poljske.

Foto: Amos Ben Gershom/Israeli Government Press Office via Getty Images
Foto: Amos Ben Gershom/Israeli Government
Press Office via Getty Images

Tim zakonom predviđaju se kazne za okrivljavanje Poljaka za saučesništvo u nacističkim zločinima.

„Veoma je razočaravajuće da je Poljska izabrala, uprkos teškoćama sa sadašnjom verzijom (zakona) i oštrih protesta, da odobri problematični zakon koji bi mogao da dovede do iskrivljavanja istorijske istine zbog ograničenja koja postavlja raznim izrazima, a tiču se saradnje dela stanovništva Poljske – direktno ili indirektno – sa zločinima počinjenim u njihovoj zemlji za vreme Holokausta“, navedeno je u saopštenju.

Jad Vašem je objasnio da pravi razliku između zabrane upotrebe fraze „poljski logori smrti“ za koji se slaže da nije tačan i drugih elemenata zakona koji uključuju zabranu da se govori u ulozi poljskog naroda u nacističkim zločinima ili zločinima protiv čovečnosti, preneli su izraelski mediji.

„Ti delovi zakona dovode u opasnost slobodnu i otvorenu diskusiju o ulozi pripadnika poljskog naroda u progonu Jevreja za vreme perioda (Holokausta)“, ocenio je Jad Vašem, najavivši da će nastaviti da istražuje i otkriva složenu istinu o odnosu stanovništva Poljske prema Jevrejima i promovisaće aktivnosti za obrazovanje i sećanje u tom duhu.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Poljski Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: