Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Međunarodna konferencija o Starom sajmištu

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

sajmiste_logor

Ako ne sada, kada…?

Pod geslom: „Ako ne sada, kada…?“ u Beogradu će se, od 10. do 12. maja ove godine, održati Međunarodna stručna konferencija o budućnosti uređivanja prostora Starog sajmišta, nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem je ubijeno na hiljade Jevreja, Srba, Roma i drugih. S obzirom na to da je Sajmište danas u zapuštenom stanju, neophodna je temeljna stručna rasprava kako bi se razmotrila budućnost ovog mesta.
Procenjuje se da je upotrebom gasnog kamiona, između novembra 1941. i maja 1942. ubijeno 7000 Jevreja (žena i dece) zatočenih u Jevrejskom logoru Zemun. Još 10 600 nejevreja je ubijeno ili je usled gladi i bolesti umrlo između 1942. i 1944. godine. Ukupan broj od 32 000 logoraša, uglavnom Srba, prošao je kroz prihvatni logor Anhalte Lager odakle su mnogi od njih deportovani na prinudni rad u druge delove Rajha, odnosno u delove Evrope koji su bili pod nacističkom okupacijom. Zemunski logor bio je najveći koncentracioni logor u okupiranoj Srbiji.
Konferencija je naučnog i zatvorenog tipa, a njeni organizatori su: Savez jevrejskih opština Srbije, Fondacija „Hajnrih Bel“ i Fondacija „Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ).
Zainteresovani za učešće na Konferenciji ili za više informacija o njoj, mogu se javiti SJO Srbije ili Fondaciji „Hajnrih Bel“.

 

Izvor: savezscg
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top