Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Међународна комисија за истину о Сребреници

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик изjавио jе да инсистира да се успостави међународна комисиjа коjа би утврдила истину о догађаjима у Сребреници из jула 1995. године, jер несразмjер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених послиjе толико година, говори да у свему томе “постоjи неки проблем”.

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик

“Нама се говори да jе 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених послиjе толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени jе веома неугодно да лицитирам о броjу, али очигледно jе да постоjи неки проблем у свему томе”, навео jе Додик.

Предсjедник Српске jе за Радио – телевизиjу Воjводине рекао да то jесте болно питање, али да “ако све што се десило ниjе истинито изнесено, онда то остаjе предмет спекулациjа”.

Као илустрациjу штетности баратања неистинитим информациjама, Додик jе подсjетио на то како jе прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своjе концепте политичког рjешења у БиХ.

Додик jе поновио раниjи став да Сребреница ниjе била хероjски чин, али jе указао да jе прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

“Апсолутно мислим да ниjедан злочин ниjе потребан, а да jе ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и воjног и сваког другог аспекта. Он jе огроман и тежак, он jе злочин коjи jесте наjмасовниjи на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да jе тамо убиjено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да jе убиjено исто толико Срба у неком времену коjе jе мало шире и ниjе сконцентрисано само на два дана”, рекао jе Додик.

Он jе поновио да ниjе сагласан са квалификациjом сребреничког злочина као “геноцида”, указуjући да jе геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. виjека.

“Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су ђеца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овђе jе више помодарство та прича о геноциду, коjа jе гурнута да би неки прали своjу савjест”, рекао jе Додик.

Он jе подсjетио на то да су, када jе риjеч о Сребреници, жене и ђеца “организовано пребачени у Тузлу и да им ниjе ништа фалило”, али да има и таквих ситуациjа да су жене и ђеца гинули и убиjани “зато што су наишле неке паравоjне формациjе и то чиниле”.

Додик jе истакао да jе стога “само потребна истина”.

Извор: Радио Телевизиjа БН

 

Везане виjести:

У СУСРЕТ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦИ СРЕБРЕНИЦЕ

О ПАКЛУ СТРАДАЊА: Кроз српска села сребреничког краjа

ШКРБИЋ: БРОЈ УБИЈЕНИХ БОШЊАКА ВАН БОРБЕ ИЗРАЖАВА СЕ СТОТИНАМА

Орић ми све побио, али истину не може

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: