Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Međunarodna komisija za istinu o Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da insistira da se uspostavi međunarodna komisija koja bi utvrdila istinu o događajima u Srebrenici iz jula 1995. godine, jer nesrazmjer između tvrdnje o 8.000 stradalih i činjenice o oko 4.000 sahranjenih poslije toliko godina, govori da u svemu tome “postoji neki problem”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

“Nama se govori da je 8.000, a tamo na mezarima ima oko 4.000 sahranjenih poslije toliko godina, a oni iz Haga su zaključivali na priči o 8.000. Meni je veoma neugodno da licitiram o broju, ali očigledno je da postoji neki problem u svemu tome”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je za Radio – televiziju Vojvodine rekao da to jeste bolno pitanje, ali da “ako sve što se desilo nije istinito izneseno, onda to ostaje predmet spekulacija”.

Kao ilustraciju štetnosti baratanja neistinitim informacijama, Dodik je podsjetio na to kako je priča da su Srbi pobili 300.000 muslimana u ratu dovela do toga da su SAD i druge zapadne zemlje na osnovu tog podatka pravile svoje koncepte političkog rješenja u BiH.

Dodik je ponovio raniji stav da Srebrenica nije bila herojski čin, ali je ukazao da je priča o Srebrenici nepotpuna bez podataka o srpskim žrtvama.

“Apsolutno mislim da nijedan zločin nije potreban, a da je ovo u svakom smislu bio nepotreban zločin sa stanovišta i političkog i nacionalnog i vojnog i svakog drugog aspekta. On je ogroman i težak, on je zločin koji jeste najmasovniji na tom prostoru, ali ne možete vi da izađete sa pričom o Srebrenici samo ako kažete da je tamo ubijeno nekoliko hiljada Bošnjaka, a da ne kažete da je ubijeno isto toliko Srba u nekom vremenu koje je malo šire i nije skoncentrisano samo na dva dana”, rekao je Dodik.

On je ponovio da nije saglasan sa kvalifikacijom srebreničkog zločina kao “genocida”, ukazujući da je genocid zločin Turske nad Jermenima početkom 20. vijeka.

“Oni su tamo ubili koga su stigli od Jermena, bez obzira da li su đeca ili odrasli. Kad uzmete malo zdrav razum, ovđe je više pomodarstvo ta priča o genocidu, koja je gurnuta da bi neki prali svoju savjest”, rekao je Dodik.

On je podsjetio na to da su, kada je riječ o Srebrenici, žene i đeca “organizovano prebačeni u Tuzlu i da im nije ništa falilo”, ali da ima i takvih situacija da su žene i đeca ginuli i ubijani “zato što su naišle neke paravojne formacije i to činile”.

Dodik je istakao da je stoga “samo potrebna istina”.

Izvor: Radio Televizija BN

 

Vezane vijesti:

U SUSRET DVADESETOGODIŠNjICI SREBRENICE

O PAKLU STRADANjA: Kroz srpska sela srebreničkog kraja

ŠKRBIĆ: BROJ UBIJENIH BOŠNjAKA VAN BORBE IZRAŽAVA SE STOTINAMA

Orić mi sve pobio, ali istinu ne može

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: