Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Među identifikovanim Srbima svekrva i snaha Slijepčević

Datum objave: petak, 23 decembra, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Dokumentaciono informacioni centar “Veritas” saopštio je da se među 20 srpskih žrtava identifikovanih u Zagrebu nalaze i posmrtni ostaci Desanke Slijepčević, stare 83 godine i njene snahe Jelene Slijepčević stare 60 godina.

Akcija "Oluja" (Foto: veritas.org.rs)
Akcija “Oluja” (Foto: veritas.org.rs)

One su za vrijeme hrvatske akcije “Oluja” ostale u selu Donji Klasnić kod Gline, obje teško bolesne i nepokretne.

Početkom septembra 1995. nađene su mrtve, dok su njihova tijela ekshumirana prošle godine iz zajedničke grobnice u Gornjem Selištu.

Među posmrtnim ostacima koji su juče identifikovani u zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu nalaze se ostaci Srba stradalih na području Like, Korduna, Banije i zapadne Slavonije u vremenu od 1991. do 1995. godine.

Identifikovani su Mihajlo /Petra/ Ćalić /1938/ iz Petrinje, Pavao /Stojana/
Lončarević /1964/ iz Poljana, Vrginmost, Mile /Jovana/ Vila /1953/ iz Strmena,
Kostajnica, Đuro /Ljubana/ Borojević /1931/ iz Borojevića, Kostajnica, Branko /Milana/ Dmitrović /1962/ iz Perjasice, Slunj, Stanko /Mirka/ Oblaković /1958/ iz Bačuge Gornje, Petrinja, Vladimir /Vasilije/ Vuletić /1961/ iz Gornje Bačuge, Petrinja.

Među identifikovanima su i Mihajlo /Nikole/ Rajšić /1956/ iz Bačuge Gornje, Petrinja, Branko /Miloša/ Košpenda /1937/ iz Bačuge Gornje, Petrinja, Jelena /Janka/ Slijepčević /1936/ iz Donjeg Klasića, Glina, Desanka /Laze/ Slijepčević /1913/ iz Donjeg Klasnića, Glina, Stana /Branka/ Stojčević /1952/ iz Cepeliša, Petrinja.

Identifikovani su i Stevo /Marka/ Pavlović /1929/ iz Kirina, Vrginmost, Branko /Steve/ Ostojić /1941/ iz Sremske Mitrovice, Nenad /Ranka/ Savković /1970/ iz Daruvara, Milan /Ljuboja/ Ječmenica /1947/ iz Markovaca, Daruvar, Vaskrsije /Velibora/ Jotanović /1954/ iz Benkovca, Nova Gradiška, Stevo /Davida/ Lukić /1920/ iz Zrmanje vrelo, Gračac, te bračni par Savka /Mirka/ Borbelj /1946/ i Antun /Jelisavete/ Borbelj /1938/ iz Mašićke Šagovine.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Stevana Lukića, starog 75 godina, kojeg su uniformisana lica likvidirala u njegovom selu Zrmanja kod Gračaca 20. avgusta 1995. godine, iako ga je uredno registrovala međunarodna policija UN /UNCIVPOL/.

U selu Zrmanja, u “postolujnom” vremenu od 15. avgusta do 29. septembra, ukupno je likvidirano devet lica, među kojima i tri žene, prosječne starosti 71 godinu.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci Stanka Oblakovića /37/ i Vladimira Vuletića /34/, pripadnika Srpske vojske Krajine, koje su pripadnici hrvatske elitne jedinice “Crne mambe” zarobili u mjestu Župić kod Petrinje zajedno sa ranjenim Perom Rajšićem, kojeg su otpremili u bolnicu, dok se njima izgubio svaki trag.

Prošle godine u decembru njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz
zajedničke grobnice u Gornjem Selištu.

U posljednjih šesnaest godina, iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine ekshumirano je ukupno 1.396 tijela srpskih žrtava, od čega su do sada identifikovana 1.023 posmrtna ostatka.

Na “Veritasovom” spisku nestalih nalazi se još 1.824 lica srpske nacionalnosti koja su nestala u periodu 1991-1995. godine na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine. Među nestalima je 1.297 civila, od čega 502 žene.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još oko 305 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadeset godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zagreb: Identifikovani posmrtni ostaci 20 srpskih žrtava

U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci 17 Srba
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top