Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Medić silovao Srpkinju, a njenom sinu odrezao jezik i tjeme

Datum objave: petak, 28 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Dretelj na području Čapljine, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da ju je optuženi Ivan Medić silovao, a njenom sinu odsjekao jezik i tjeme.

Bivša zatvorenica logora Dretelj Foto: RTRS
Bivša zatvorenica logora Dretelj Foto: RTRS

Optužnica tereti Ivana Medića i Tonču Raića da su od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine, te prisiljavanju na seksualni odnos srpskih civila u logoru Dretelj.

Zaštićena svjedokinja B navela je da je sa porodicom živjela u Čapljini do 14. juna 1992. godine kada su joj u kuću došli vojnici i odveli ih u logor Dretelj, gdje su muškarci i žene razdvojeni, a ona je bila zatvorena u prostoriju sa još nekoliko žena.

Prema njenim riječima, druge noći boravka u logoru počelo je izvođenje žena i silovanje, navodi Birn.

Ona je rekla da je izvođena više puta, a da ju je optuženi Medić izveo jedanput.

“Odveo me u jednu prostoriju i rekao da ima potrebu da bude sa mnom. Žene iz sobe gdje smo bile zatvorene rekle su mi da se ne opirem jer bih tek onda dobila `degenek`. Naredio mi je da se skinem. Silovao me, a onda me vratio u sobu”, izjavila je svjedokinja.

Ona je navela da je od zaštićene svjedokinje A saznala da je muškarac koji ju je silovalo Ivan Medić zvani Poskok.

Svjedokinja B rekla je da Medić nije maltretirao samo nju, već i njenog sina.

“Mog su sina odveli na šišanje. Tada je došao Medić i rekao da se ne šiša tako, uzeo sablju i odrezao mu tjeme i kosu, pojašnjavajući da se `tako šiša`. Visila mu je koža na glavi. Žena koja je trebalo da ga ošiša došla je i sve mi to rekla”, ispričala je svjedokinja.

Ona je dodala da je tortura nastavljena i da je od ljudi u logoru saznala da je Medić njenom sinu jednom prilikom odrezao jezik i, da nije bilo ljekara koji su brzo reagovali, on bi iskrvario nasmrt.

Emina Hasanović, branilac optuženog Medića, u više navrata je prigovarala da je ova svjedokinja ispitana na iste okolnosti, ali u drugom predmetu gdje je Medić, takođe, optužen i da ne vidi razlog za ponovno saslušanje.

Tužilac Stanko Blagić objasnio je da je svjedokinja ranije saslušavana zbog dešavanja u vezi sa sinom, a da je ovo prvi put da je saslušana zbog silovanja koje je doživjela.

U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je rekla da optuženog Medića nije poznavala prije susreta u logoru.

Suđenje će biti nastavljeno 4. novembra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Stražar u logoru Dretelj potvrdio mučenja Srba | Jadovno 1941.

Žrtve Dretelja ne vjeruju u pravdu (VIDEO) | Jadovno 1941.

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u logoru Dretelj …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top