Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Matica srpska morala da obrazloži Vladi gostovanje desničara

Matica srpska morala je, na zahtev Kabineta predsednice Vlade, da dostavi obrazloženje zašto je uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida, organizovala predavanje nemačkog ultradesničara Geca Kubičeka, a u tom obrazloženju, predsednik Matice srpske Dragan Stanić negirao je da je bilo reči o lošim namerama te institucije.

Iz Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić prosleđen je zahtev Ministarstvu kulture i informisanja da se Matici srpskoj dostavi na izjašnjavanje informacija koju su od premijerke zatražili predsednik Lige Roma Osman Balić i predsednik Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša Saša Kostić.

Balić i Kostić su Maticu srpsku optužili da je organizovanjem predavanja Geca Kubičeka pomogla širenju „neonacističke propagande, promovisanju ideja fašizma, izazivanju rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvorenom zastrašivanju najvećeg dela romske populacije“.

Oni su Maticu srpsku optužili da je prošle godine „namerno organizovala“ predavanja dvojice nemačkih ultradesničara, uoči 2. avgusta, Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je, u odgovoru upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, naveo da je Kubiček održao predavanje 1. avgusta 2017. godine, jer je „jedino toga dana mogao da pronađe slobodan termin“.

„U tome nije bilo nikakve želje da se ukazuje na Međunarodni dan sećanja na Rome, žrtve genocida niti da se, eventualno, ukazuje na Ilindan kao dan značajan za pravoslavni kalendar“, naveo je Stanić u odgovoru koji je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar  (VOICE).

„Neonacističke propagande nije bilo. Promovisanja ideja fašizma nije bilo. Izražavanja rasne i verske netrpeljivosti nije bilo. Romska nacionalna manjina nije pominjana… Matica srpska se ne bavi nikakvim oblikom propagandne političke i ideološke delatnosti nego je predmet njenog rada pre svega podsticanje i afirmacija svih oblika kulturne, umetničke i naučne kreativnosti“, napisao je Stanić u odgovoru Ministarstvu. VOICE je naveo da ni danas, šest meseci nakon predavanja, Matica srpska na svom, inače veoma ažurnom i bogatom Jutjub kanalu još nije okačila snimak spornog predavanja niti na njenom sajtu postoji vest s tog događaja.

Pojedini mediji objavili su da je Kubiček rekao da je nemački narod izložen nekom pritisku u pogledu politika sećanja i da im se stalno „spočitava“ Holokaust, kao što je Srbima „nametnuta Srebrenica“. Njujork tajms je u opširnoj reportaži o Kubičeku, pod naslovom „Prorok nove nemačke desnice“ pisao o njegovim idejama i stavovima, a u tekstu je navedeno i da Kubiček i njegova supruga, kao „previše radikalni“, 2015. godine nisu primljeni u AfD.

(Beta)

Izvor: VIDOVDAN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: