Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mastilović: Zabrane ćirilice najavljivale pogrome nad Srbima

Datum objave: sreda, 14 aprila, 2021
Veličina slova: A- A+
Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da skandal koji se desio sa pošiljkom iz Mostara, koja se vratila uz obrazloženje da je “zabranjeno pisanje ćirilicom” podsjeća na 1914. i 1941. godinu, odnosno vremena u kojima su nakon takvih poteza uslijedili pogromi nad Srbima.
Draga Mastilović
Draga Mastilović

– Saznanje da neko i u 21. vijeku srpskom narodu zabranjuje upotrebu ćirilice, osim što je šokantno, istovremeno je i užasavajuće jer neminovno asocira na 1914. i 1941. godinu, kada je Srbima zapadno od Drine bilo zabranjeno da koriste ćirilicu – rekao je Mastilović.

On je istakao da je poznato da je nakon takve zabrane u oba slučaja uslijedio masovni pogrom nad srpskim narodom.

– Zar mučeničko stradanje mitropolita dabrobosanskog Petra /Zimonjića/ nije započelo nakon njegovog odbijanja da se povinuje zahtjevu katoličkog župnika i ustaškog stožernika Božidara Brala da sveštenicima i crkvenim opštinama naredi zabranu upotrebe ćirilice? Upravo zbog takvih asocijacija, ova sadašnja zabrana ćirilice zvuči veoma zlokobno i prilično zabrinjavajuće, ali nas istovremeno i podsjeća da živimo u zemlji u kojoj aveti prošlosti mogu u svakom trenutku da ožive – upozorio je Mastilović.

On kaže da je upravo to jedan od razloga što veliki i sve veći broj ljudi bježi iz BiH.

– U svakom slučaju, ovaj incident nije samo valjan razlog za ponovno prelistavanje lekcija iz istorije već i za duboko promišljanje o sadašnjosti i budućnosti ove zemlje i položaja srpskog naroda u njoj – istakao je Mastilović.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz Hrvatske pošte u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom “zabranjeno pisanje ćirilicom” i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Izvor: RTRS

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top