fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mastilović: Zabrane ćirilice najavljivale pogrome nad Srbima

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da skandal koji se desio sa pošiljkom iz Mostara, koja se vratila uz obrazloženje da je „zabranjeno pisanje ćirilicom“ podsjeća na 1914. i 1941. godinu, odnosno vremena u kojima su nakon takvih poteza uslijedili pogromi nad Srbima.
Draga Mastilović
Draga Mastilović

– Saznanje da neko i u 21. vijeku srpskom narodu zabranjuje upotrebu ćirilice, osim što je šokantno, istovremeno je i užasavajuće jer neminovno asocira na 1914. i 1941. godinu, kada je Srbima zapadno od Drine bilo zabranjeno da koriste ćirilicu – rekao je Mastilović.

On je istakao da je poznato da je nakon takve zabrane u oba slučaja uslijedio masovni pogrom nad srpskim narodom.

– Zar mučeničko stradanje mitropolita dabrobosanskog Petra /Zimonjića/ nije započelo nakon njegovog odbijanja da se povinuje zahtjevu katoličkog župnika i ustaškog stožernika Božidara Brala da sveštenicima i crkvenim opštinama naredi zabranu upotrebe ćirilice? Upravo zbog takvih asocijacija, ova sadašnja zabrana ćirilice zvuči veoma zlokobno i prilično zabrinjavajuće, ali nas istovremeno i podsjeća da živimo u zemlji u kojoj aveti prošlosti mogu u svakom trenutku da ožive – upozorio je Mastilović.

On kaže da je upravo to jedan od razloga što veliki i sve veći broj ljudi bježi iz BiH.

– U svakom slučaju, ovaj incident nije samo valjan razlog za ponovno prelistavanje lekcija iz istorije već i za duboko promišljanje o sadašnjosti i budućnosti ove zemlje i položaja srpskog naroda u njoj – istakao je Mastilović.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz Hrvatske pošte u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom „zabranjeno pisanje ćirilicom“ i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: