fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mastilović: Lažni istorijski mit sarajevskih pamfletista istoriografije

Istoričar Draga Mastilović izjavio je da je BiH kao državni projekat utemeljena na nekoliko krupnih istorijskih laži, među kojima je i uspostavljanje istorijskih paralela između Drugog svjetskog rata i građanskog rata u BiH 1992-1995. godine.
Istoričar Draga Mastilović

-BiH kao državni projekat utemeljena je na nekoliko krupnih istorijskih laži, od kojih su glavne smišljene i plasirane još u vrijeme austrougarske uprave, a na koje su se kasnije dodavale i dograđivale druge laži, da bi danas sve one zajedno bile dovedene do apsurda- rekao je Mastilović Srni.

Jedna od tih krupnih istorijskih laži, veoma popularnih u današnje vrijeme u jednom dijelu BiH, ukazao je on, jeste i uspostavljanje istorijskih paralela između Drugog svjetskog rata i građanskog rata u BiH 1992-1995. godine.

-Potpuno suprotno istorijskim činjenicama, a često suprotno i zdravom razumu, nastoji se uspostaviti mit o nekakvoj `fašističkoj agresiji` na BiH 1992. godine i njenim `braniocima`, a koji su, gle čuda, često potomci baš onih koji su u toku Drugog svjetskog rata popunjavali vojne `postrojbe` Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u mnogo većoj mjeri nego odrede partizanskih antifašističkih snaga- istakao je Mastilović, koji je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući nastojanja bošnjačkih lidera, prije svega Bakira Izetbegovića, da poistovjeti borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa borbom pripadnika takozvane Armije BiH u građanskom ratu protiv Srba, Mastilović je podsjetio i na neospornu istorijsku činjenicu da su partizanske jedinice sve do jeseni 1943. godine uglavnom popunjavali Srbi i to u ogromnom procentu u odnosu na ostale narode, ali se postavlja pitanje ko je sve na prostoru BiH popunjavao jedinice NDH.

On je, radi orijentacije, naveo samo jedan od mnogih primjera – Zloglasnu 29. djelatnu bojnu NDH koja je, pod komandom natporučnika Josipa Kurelca, u toku Drugog svjetskog rata bila stacionirana u Srebrenici i, prema podacima iz juna 1943. godine, činilo ju je 136 muslimana i 140 Hrvata, imenom i prezimenom.

Muslimani su, napomenuo je Mastilović, uglavnom bili iz redova domaćeg stanovništva dok su Hrvati uglavnom bili dovedeni iz Slavonije, ali ih je bilo i iz drugih dijelova NDH.

On je istakao da je ta zloglasna „bojna“ počinila grozne zločine u Srebrenici i okolini nad srpskim narodom, a samo u toku 14. i 15. juna 1943. godine u Srebrenici, Vitlovcu, Zalazju i Brežanima ubila je više od 220 Srba, od kojih skoro 80 djece.

Mastilović je upozorio da se klasičnom zamjenom teza o fašistima i antifašistima danas u Sarajevu nastoji spojiti nespojivo, a najveće žrtve fašizma u periodu 1941-1945. godine proglasiti fašistima u periodu 1992-1995. godine.

-Može se samo zamisliti kakve bi se istorijske fantazije danas u Sarajevu pričale da su kojim slučajem Srbi u BiH popunjavali Hitlerove divizije poput muslimanske 13. SS `Handžar` ili hrvatske 369. `Vražije` divizije- rekao je Mastilović.

Prema njegovim riječima, jedina vojska koja bi se mogla dovesti u kontekst sa autentičnim nasljednicima i čuvarima antifašističkih tradicija partizana iz Drugog svjetskog rata bila je 1992. godine Jugoslovenska narodna armija, čije su golobrade pripadnike isti ti „zlatni ljiljani“ i ostali pripadnici „antifašističke“ takozvane Armije BiH nemilosrdno ubijali dok su, sjedeći na kamionima skrštenih ruku, pokušavali da napuste pakao „antifašističkog“ Sarajeva 1992. godine.

On je podsjetio da su ti čuvari tradicija partizanske vojske iz Drugog svjetskog rata doživjelu u Sarajevu 1992. godine istu sudbinu koju su doživljavali antifašisti u Sarajevu u periodu Drugog svjetskog rata.

-One koji su 1992. godine u Sarajevu na svojim kapama nosili partizansku zvijezdu petokraku ubijali su baš oni oni koji su na kapama nosili `zlatne ljiljane`, a koji se danas pokušavaju proglasiti nasljednicima antifašističkih tradicija.

Da apsurd bude veći, upravo na stradanju tih golobradih mladića u uniformama JNA, užurbani sarajevski pamfletisti istoriografije danas, upornom zamjenom teza, pokušavaju graditi još jedan lažni istorijski mit – mit o `odbrani Sarajeva od agresije` 1992. godine- zaključio je Mastilović u izjavi Srni.

Izvor: KATERA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: