fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Masovne zločine je činila Hrvatska, a ne Nemci

Predsjednik Međunarodne komisije za istinu o jasenovačkim žrtvama iz Londona Srboljub Živanović rekao je u Štokholmu da maasovne zločine u Drugom svjetskog rata nisu činili Nijemci, već Hrvatska država svojim rasističkim zakonima i njena vojska, ustaše i dvije trećine sveštenika.

Izlaganje_profesora_Zivanovica_u_Stokholmu

Izlaganje profesora Živanovića, učesnika prve stručne komisije koja je 1964. godine vršila probna iskopavanja u masovnim grobnicama u Donjoj Gradini, prisutni su saslušali sa interesovanjem, ali i zaprepašćenjem.

Stručnjak iz Londona je tokom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve jasenovačkih logora, iznio obilje podataka o potresnim nalazima komisije, o svojim dosadašnjim istraživanjima masovnog pomora Srba, Jevreja, Roma i antifašista, kao i o rezultatima do kojih su došli istraživači iz bivše Jugoslavije i svijeta.

„Nažalost, nalazi ove komisije su objavljeni tek 1992. godine“, rekao je Živanović, koji je pojasnio da su klice mržnje posijali sveštenstvo Katoličke crkve, Katoličke akcije i tadašnje vlasti još početkom 20. vijeka, kada su se dogodili masovni napadi na Srbe u Zagrebu.

Nakon toga su uslijedili masovni zločini hrvatskih i austougarskih vojnika u Srbiji za vrijeme Prvog svjetskog rata.

„Poslije poraza u tom ratu, kod katoličkog klera i hrvatskih ekstremista je narastao i kulminisao revanšizam i stvoreni planovi za uništenje, progon i pokrštavanje Srba. Ovo je i sprovedeno u toku Drugog svjetskog rata“, rekao je Živanović.

On je objasnio da nije čudno što stanovništvo nije dovoljno informisano o zločinima, jer je tokom komunizma parola o „bratstvu i jedinstvu“ bila važnija od istine i dodao da su komunisti još i u toku Drugog svjetskog rata pregovarali sa ustašama.

Živanović je naveo primjer pred rat potpisanog sporazuma između predstavnika KPJ Moše Pijade i Mileta Budaka, kasnije visokog funkcionera ustaške NDH.

Na primjedbe prisutnih da se ni danas dovoljno ne radi na njegovanju dostojnog sjećanja na nekoliko stotina hiljada jasenovačkih žrtava, pošto su nekadašnje parole „bratstvu i jedinstvu“ zamijenjene novim zahtjevima o potrebi regionalne saradnje i pomirenja, Živanović je ukazao da tu ostaje još dosta da se radi.

Živanović vidi samo izvjestan pomak u Republici Srpskoj, gdje je uz saradnju sa stručnjacima Muzeja „Jad Vašem“ iz Jeruslema započelo uključivanje građe o Jasenovcu u školske programe.

Govoreći o brojnim pokušajima da se monstruozni zločini u Jasenovcu potisnu i umanji broj žrtava, Živanović je zaključio da nema smisla sporiti se o broju žrtava i podvukao da masovne grobnice i posmrtni ostaci stradalih i danas postoje u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

„To je najveći srpski grad pod zemljom i to niko ne može osporiti. Ostaje naša vječna dužnost da se i na stratištu Donja Gradina izgradi adekvatno spomen obilježje, koje će za sva vremena dostojno služiti kao strašna opomena budućim generacijama“, rekao je Živanović.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovačkih logora obilježen je u Štokholmu na godišnjicu proboja logoraša 22. aprila u Štokholmu, a juče i u Hramu Svetog Save u ovom gradu.

U okviru programa prikazan je dokumentarni film Branka Lazića „Bili su samo djeca“.

Organizatori ovogodišnjeg pomena jasenovačkim žrtvama su NVO Biro Republike Srpske u Švedskoj, Zadužbina „Carica Jelena“ uz podršku ABF i Parohije Sveti Sava Štokholm.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Predavanje Srboljuba Živanovića u organizaciji Pokreta DDD

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: